Financiar

#acord fmi #analiza situatiei economice #guvern boc #traian băsescu

Vin negociatorii FMI. Va accepta Bucurestiul un acord?

O delegatie a Fondului Monetar International este asteptata sa ajunga marti la Bucuresti pentru a analiza situatia economiei nationale.

Cu aceasta ocazie, s-ar putea clarifica si problema acordarii unui ajutor financiar din partea FMI. Pana in momentul de fata, autoritatile nu au reusit sa se puna de acord daca trebuie sau nu ca Romania sa apeleze din nou la sprijinul institutiei internationale.

Traian Basescu a afirmat insa luni seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu vrea un imprumut de la FMI. La inceputul anului, Theodor Stolojan, omul desemnat initial de Traian Basescu sa scoata tara din criza, ii indica lui Emil Boc sa semneze un acord cu FMI, aceasta fiind calea cea mai facila pentru Romania de a castiga credibiliate pe plan international.

La cateva ore distanta, premierul a recunoscut faptul ca Executivul are in vedere posibilitatea de a se imprumuta de la FMI sau de la Banca Mondiala. Semnarea acordului cu FMI ar rezolva o serie de probleme importante cu care se confrunta Cabinetul Boc.

Pentru a ne sprijini financiar, institutia impune si conditii, cea mai importanta fiind un deficit bugetar foarte mic, undeva la 1%. Acesta poate fi atins doar daca se taie foarte mult din cheltuieli.

Altfel spus, interzicerea cumului pensie-salariu, disponibilizarile din sistemul bugetar, inghetarea salariilor si multe altele vor capata caracter de obligativitate pentru Guvernul Boc.

Pentru reduceea deficitului nu este suficient doar sa tai din cheltuieli, mai trebuie sa cresti si veniturile. Astfel, Guvernul ar putea impune noi taxe si impozite sau sa modifice nivelul actual de impozitare. Un alt sustinator al apropierii de FMI este si Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei pe langa institutia internationala.

Fostul ministru de Finante este ferm convins ca, in conditiile unui acord stand-by intre Romania si Fondul Monetar International (FMI), leul ar putea sa se aprecieze semnificativ.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea