Financiar

#mihai seitan #venit minim garantat #proprietati

Venitul minim garantat, acordat dupa numarul de proprietati

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care venitul minim garantat nu va mai fi acordat de catre primarii , ci de agentiile pentru prestatii sociale, iar acesta va fi stabilit luand in calcul si activele mobile sau imobile detinute de solicitantii ajutorului social, potrivit Mediafax.


Ministrul Muncii, Mihai Seitan , a aratat ca proiectul de act normativ va fi trimis in regim de urgenta Parlamentului, astfel incat noua lege sa intre in vigoare de la 1 ianurie 2011.

Seitan a aratat ca primarii nu vor mai aproba plata venitului minim garantat, ci doar vor desfasura anchetele sociale, care vor fi aprobate de Agentia pentru Prestatii Sociale. In cazul acceptarii de catre primari a unor anchete sociale fara acoperire, sanctiunile care pot fi aplicate au fost stabilite intre 500 si 1.000 de lei.

Proiectul de lege mentine obligativitatea ca beneficiarii venitului minim garantat sa desfasoare ore de lucru in interesul comunitatii.

Potrivit actului normativ, in cazul in care beneficiarii venitului nu pot efectua in localitatea de domiciliu astfel de prestatii, ei trebuie sa lucreze in alte localitati din judet, in urma unor acorduri incheiate de primarii cu Consiliul Judetean.

Seitan a mai aratat ca in urma verificarii a circa 50 la suta dintre beneficiarii de venit minim garantat , aproximativ 25 la suta nu indeplineau conditiile legale.

Ministrul Muncii a adaugat ca daca procentul de nereguli se confirma si in cazul celorlati 50 la suta dintre beneficiari, economia probabila la bugetul alocat venitului minim garantat, de 740 de milioane de lei pentru 2010, va fi de aproape 200 de milioane de lei.

Seitan a precizat ca in 2011 va creste numarul solicitantilor de venit minim garantat, ca urmare a scaderii veniturilor populatiei, dar cu toate acestea numarul total se va reduce la 290.000 de familii si persoane singure care primesc venitul minim garantat.

In aceste conditii, bugetul pentru alocarea venitului minim garantat este estimat pentru 2011 la 629 milioane de lei, cu 15% mai mic decat cel pentru 2010.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea