Financiar

#banci #bnr #vasilescu #preturi #economie

Vasilescu: Bancile nu s-au inteles in privinta dobanzilor ci practica o "simpatie a preturilor"

Bancile nu s-au inteles in privinta majorarii dobanzilor, acest comportament fiind generat de un fenomen de piata foarte interesant, numit "simpatia preturilor", sustine Adrian Vasilescu , consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Nu stiu daca bancile au facut cartel", a spus Vasilescu, mentionand ca BNR nu are prerogative in acest domeniu.

"Eu va spun ca se inseala Consiliul Concurentei pentru ca lucrurile stau cam asa: exista in economie un fenomen foarte interesant care se numeste simpatia preturilor. Acest fenomen e valabil si in banci, astfel ca daca o institutie urca dobanda pentru depozitele populatiei si companiilor, normal ca aceasta rata va deveni simpatica si ca celelalte banci se vor repezi sa majoreze dobanda, nu din intelegere, ci printr-un fenomen de piata", a explicat consilierul BNR prezent la o conferinta pe teme bancare.

"Exista o presiune sociala pe banci in urma semnalului tras de Consiliul Concurentei care a anuntat ca ancheteaza nivelul dobanzilor practicate de banci. In urma acestui semnal, bancile au inceput treptat sa reduca dobanda pasiva ", a completat Vasilescu.

Consiliul Concurentei banuieste o "simpatie aprofundata" intre banci

Consiliul Concurentei investigheaza daca bancile din Romania s-au inteles intre ele privind stabilirea nivelului dobanzilor, a declarat, marti, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu . El a adaugat ca ancheta este desfasurata de raportori independenti, acestia urmand sa aduca dovezi care vor fi discutate in plenul Consiliului, unde vor fi audiate si bancile.

Ancheta a fost initiata inca din octombrie 2008, ca urmare a unei autosesizari. Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a anuntat la acea data ca investigatia are la baza suspiciuni privind un posibil schimb de informatii, precum si "anumite conduite comerciale".

"Investigatia vizeaza toate bancile din Romania si nu pot sa spun cand se termina. Acolo este o discutie privind o intelegere pentru stabilirea nivelului dobanzilor", a declarat atunci Chiritoiu.

Pe de alta parte, initiativa Consiliului de a demara o ancheta, in ce priveste nivelul dobanzilor practicate la credite, a determinat bancile sa "inceapa treptat-treptat sa reduca dobanda pasiva", care "trebuie sa fie mult sub nivelul de politica monetara a BNR", apreciaza Vasilescu.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea