Financiar

Varful inflatiei va fi atins luna aceasta

Inflatia anualizata poate atinge un varf al ultimilor doi ani si jumatate in mai sau iulie 2008, tinand cont ca media scumpirilor a fost foarte mica din lunile similare din 2007.

Presedintele Asociatiei analistilor financiari certificati - CFA Romania, Dragos Cabat , apreciaza ca actuala perioada este „critica" din punctul de vedere al evolutiei inflatiei anualizate, care „va atinge un nou varf, fie in mai, fie in iulie.

Abia dupa luna august, probabil ca inflatia anualizata va scadea", a spus analistul financiar, citat de Rompres, cu prilejul conferintei „Ziua Investitiilor Financiare", organizata la Sinaia.

Cabat a mai spus ca este „foarte posibil" ca BNR sa majoreze din nou dobanda de politica monetara, la 10 sau chiar 10,25%, nivel „suficient de ridicat pentru ca inflatia sa inceapa sa scada ". In prezent, dobanda de politica monetara este de 9,75%.

Cu putin timp in urma, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca banca centrala ar putea reduce dobanda de politica monetara la sfarsitul anului, daca observa o schimbare in piata a perceptiei privind inflatia.

Guvernatorul BNR a afirmat ca nu vede o crestere a inflatiei in perioada urmatoare cu mult peste nivelul inregistrat in martie sau aprilie, dar ca tendinta de scadere a inflatiei se amana pentru septembrie-octombrie.

Cursul va ramane sub 3,7 lei/euro


„Cifra de inflatie din august se publica pe 15 septembrie si perceptia despre reducere apare cu intarziere. Nu vad in luna august o scadere a inflatiei care sa schimbe perceptia.

Perceptia este foarte importanta deoarece creeaza anticipatiile privind inflatia. Nu poti sa reduci dobanda in momentul in care nu vezi in piata ca s-a schimbat perceptia", a afirmat seful bancii centrale.

Nivelul actual al cursului de schimb euro/leu este confortabil atat pentru Banca Nationala a Romaniei, cat si pentru autoritati, tinand cont ca 2008 este un an electoral, a mai afirmat Dragos Cabat.

El apreciaza ca toata lumea vrea un curs de referinta pentru euro la 3,55-3,65 lei. Pentru economie insa, leul este inca supraapreciat, considera analistul financiar. „Strainii interesati de leu sunt mai putini in aceasta perioada.

In asemenea conditii, politica BNR si investitorii autohtoni au o influenta mai mare asupra cursului si, prin urmare, cursul euro poate fi mentinut intr-o marja 3,55-3,7 lei", conchide presedintele CFA Romania.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea