Financiar

#uniunea europeana #zona euro #crestere economica #produsul intern brut #pib #recesiune #criza economica

UE a iesit din recesiune in trimestrul 3 din 2009

Produsul intern brut al Uniunii Europene a carescut cu 0,3% in cel de-al treilea trimestru al lui 2009, fata de trimestrul anterior, iar PIB-ul zonei euro a avansat cu 0,4%, arata estimarile biroului de statistica. In trimestrul al doilea al anului trecut, ratele de crestere au fost de -0,3% in UE si si -0,1% in . In comparatie cu euro .

Astfel, trimestrul al treilea din 2009 a marcat iesirea din recesiune pentru tari ca Belgia, Danemarca, Irlanda, Italia, Lituania , Luxemburg , Malta, Austria si Finlanda.

Cele mai mari cresteri ale PIB fata de trimestrul anterior s-au inregistrat in Lituania (6.1%), Luxemburg (4.2%) si Slovacia (1.6%).

Romania a inregistrat in trimestrul trei al anului trecut o crestere economica de -0,6% (neajustata sezonier ), fata de -1,1% intrimestrul doi.

In perioada mentionata de estimarea Eurostat, consumul populatiei a scazut cu 0,1% in zona euro si cu 0.2% in the UE27. In zona euro, cheltuielile de consum crescusera in trimestrul al doilea cu o,1%. Investitiile au scazut si ele cu 0,8% in zona euro si cu 0,6% in UE.

Exporturile au inregistrat o crestere cu 3,1% in zona euro area si cu 2.7% in UE, iar importurile au avansat si ele, atat la nivelul intregii Uniuni, cat si in zona euro, cu proximativ 3 procente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea