Financiar

#ucraina gaz rusia #plata mia de #kiev rusia razboi #livrare gaze ucraina

Ucraina va plati 360 de dolari pe mia de metri cubi de gaz

Gazprom va livra gaz catre Naftogaz fara intermediari , insa pentru refuzul serviciilor RosUkrEnergo , Kievul va trebui sa plateasca 360 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz rusesc.

Riscul escaladarii conflictului nu este insa exclus pana cand noua formula nu va fi aprobata de presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko , informeaza cotidianul rus Kommersant.

La randul sau, Nezavisimaia Gazeta avanseaza pretul de 350 de dolari pe mia de metri cubi, fara a-si cita sursele. Premierii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Iulia Timosenko au anuntat duminica un acord asupra pretului la care Rusia va furniza gaz Ucrainei, dar fara a da cifre.

Acordul prevede ca Rusia va vinde Ucrainei gaz "la un pret calculat pe baza formulei europene", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, "cu conditia ca preturile de tranzit sa ramana la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin.

"Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si pentru tranzit", a mai spus el. Companiile Gazprom si Naftogaz urmeaza sa semneze luni contracte care vor stabili conditiile in care gazul rusesc va fi livrat Ucrainei si va tranzita teritoriul fostei republici sovietici spre Europa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea