Financiar

#jean-claude trichet #bce #criza

Trichet: statele risca 10 ani de cresteri economice slabe

Statele risca alti zece ani de cresteri economice slabe, daca nu inverseaza trendul ascendent al datoriilor publice, cauzat de criza financiara, a afirmat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude , citat de Bloomberg, potrivit Mediafax.


"Lectiile trecutului ne arata ca rezolvarea dezechilibrelor acumulate nu este ceva ce trebuie facut dupa recuperarea economica, fiind mai ales o preconditie importanta pentru recuperarea durabila.

Principala provocare macroeconomica a urmatorilor zece ani este sa ne asiguram ca nu se transforma intr-un nou deceniu pierdut", a spus Trichet in timpul unei conferinte organizate de americana in Jackson Hole, statul Wyoming.

Discursul lui Trichet a respectat regula oficialilor BCE de a nu discuta despre perspectiva economica sau politica monetara cu numai cateva saptamani inaintea unor reuniuni pentru stabilirea dobanzii cheie.

Pana la sfarsitul anului, datoriile statelor europene vor fi cu 20% mai mari decat in 2007, in timp ce in SUA si Japonia cresterile sunt de circa 45%, estimeaza Trichet.

Diminuarea indatorarii Europei la 60% din PIB ar necesita o scadere de 30 de puncte procentuale, a adaugat el.

Indatorarea ridicata si lipsa unui plan de rezolvare a problemei ameninta sa creeze nesiguranta in randul investitorilor si populatiei, care stiu ca in final se vor confrunta cu taxe mai mari si reduceri de cheltuieli.

"Solutia de a trai pe termen nelimitat cu datorii nu este o solutuie la problemele care trebuie rezolvate, nici un mod de a asigura recuperare economica sustenabila", considera el. Statele Unite estimeaza un deficit record de 1.500 de miliarde de dolari in acest an, sau 10% din PIB.

La reuniunea organizata de Rezerva Federala din Kansas, SUA, au participat reprezentanti din 40 de tari, inclusiv Brazilia, Malawi sau Noua Zeelanda, sau economisti ai bancilor mari, ca Bank of America si Morgan Stanley.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea