Financiar

#romania #criza economica #traian băsescu

Traian Basescu: Criza economica nu se va prelungi in Romania

Presedintele Traian Basescu a declarat joi seara la postul national de televiziune ca in Romania nu se va mai prelungi criza economica, adaugand ca tara noastra a facut “ce a trebuit” in 2010.

“Criza nu se va prelungi in Romania. Nu mai prididesc cerandu-mi scuze fata de economisti , dar nu. Romania a facut ce a trebuit in 2010. Sper sa finalizeze tot ce are de facut si sa nu fim afectati de vartejul datoriilor suverane. Vom avea o proba foarte curand, legata de nevoia de imprumut pe care statul roman trebuie sa-l faca in jurul datei de 23-24-25 noiembrie - este scadent cam 1,2 miliarde pe care i-am imprumutat acum un an din sistemul bancar . Daca vom reusi sa luam acest credit de circa un miliard de euro, cu dobanzi de sub cinci procente , inseamna ca Romania a redevenit credibila. Inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor luate de statul roman. Imi doresc sa fie acela momentul adevarului. Daca reusim sa angajam un credit pe trei ani, inseamna ca Romania pleaca pe o panta favorabila a credibilitatii. Mi l-as dori sub 5% dobanda, pe 3 ani si suprasubscris", a afirmat seful statului.

Referitor la masurile de austeritate luate de Guvern, el a declarat: "Am fost una din tarile care nu s-au jucat si romanii au suferit consecintele, dar tot romanii vor culege si roadele, adica o Romanie stabila care nu va mai fi ingenuncheata de datoriile suverane".

Traian Basescu considera ca Romania a fost impiedicata sa iasa din recesiune in aceasta perioada de decizia Curtii Constitutionale care nu a fost de acord cu reducerea cu 15 procente a pensiilor, fapt care a determinat majorarea cu 5% a TVA, fapt care a afectat mediul de afaceri: "Puteati sa si aveti confirmarea, in trimestrul II, am avut +0,3% (crestere economica raportata la PIB - n.r.). Daca din cauza unei nefericite decizii a Curtii Constitutionale noi nu eram nevoiti sa crestem TVA la 24%, am fi avut plus si in trimestrul III ", a afirmat Traian Basescu.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea