Financiar

#cabinet lichidator

Totul despre starea iminenta de insolventa

Starea in care patrimoniul unui debitor este caracterizat de insuficienta de fonduri banesti disponibile pentru a plati datorii lichide si exigibile – certe – este numita insolventa. Este situatia in care debitorul are datoria de a se adresa Tribunalului printr-o cerere de deschidere a procedurii pe care o prevede Legea cu numarul 85/2014, intr-un termen de 30 de zile de cand a aparut starea de insolventa.

 

Care sunt urmatorii pasi de parcursi intr-o astfel de situatie si care este intregul demers? Pentru a realiza totul in conformitate cu legea si pentru a evita orice neregula, in randurile ce urmeaza dispunem de cateva informatii esentiale cu privire la starea iminenta de insolventa, ce ne sunt oferite de catre Monea Mihaela, specialist din spatele site-ului cabinetlichidator.ro.

Ce presupune starea de insolventa?

Atunci cand situatia patrimoniului unei firme este deficitar, debitorul are datoria de a inainta cererea despre care s-a mentionat si la inceput. Neintroducerea sau introducerea tarzie a acesteia constituie o infractiune si se penalizeaza ca atare. In articolul 240 din Codul Penal sunt prevazute reglementarile exacte cu privire la urmari.

Deschiderea procedurii de insolventa poate fi solicitata de catre debitor chiar inainte de intrare in starea propriu zisa, cand aparitia acesteia este iminenta.

Exista o serie de conditii insa de respectat pentru a putea introduce respectiva cerere de debitor. Iata care sunt acestea:

# Potrivit Codului Civil, debitorul trebuie sa aiba calitatea de profesionist – sunt profesionisti toti cei ce exploateaza o intreprindere. Se vor aplica prevederile codului insolventei tuturor acestora, oricare ar fi statutul juridic al lor – persoane fizice sau juridice – exceptand pe cei care detin titlul de titulari ai activitatilor de ordin liberal.

# Trebuie sa existe una sau mai multe datorii ale debitorului care depasesc valoare prag impusa – oricare ar fi natura sau motivul acesteia (comercial, civil, salarial, bugetar). Respectiva valoare consta in cuantumul minim al creantei necesara pentru introducerea cererei de deschidere a procedurii in cauza.

# Fondurile banesti pentru acoperirea datoriilor trebuie sa fie inexistente sau insuficiente.

# Este necesar sa treaca o perioada de 60 de zile din momentul in care s-a implinit data scadenta.

# Documentele din care sa rezulte creantele creditorilor nu au voie sa lipseasca.

Dupa cum s-a mai mentionat, debitorul poate formula cererea de deschidere chiar si daca insolventa este iminenta. In aceasta situatie este necesara dovada conform careia exista datoriile insa nu si o posibilitate pentru a le plati pana la data impusa.

Urmatorul pas de avut in vedere face referire la analiza indicatorilor. Potrivit expertului cabinetlichidator.ro, este necesar ca inainte de a depune cererea pentru procedura de insolventa sa fie realizata o analiza a principalilor indicatori economici si financiari, mentionati in evidentele contabile. De asemenea, se doreste evaluarea situatiei pentru a decide daca se opteaza pentru reorganizarea judiciara sau faliment.

Este etapa in care foarte valoroasa este opinia unui specialist in domeniu, care poate oferi debitorului sfaturile cele mai eficiente pentru a lua o decizie corespunzatoare, un practician precum este Monea Mihaela, experta Cabinet Lichidator.

Este vorba despre o analiza extrem de importanta, dat fiind ca in urma experientei acumulate, debitorii o realizeaza abia atunci cand este prea tarziu. Consecintele pe care acest fapt le are sunt drastice, ceea ce face reorganizarea activitatii destul de dificila.

Cu privire la procedura falimentului, trebuie stiut ca acesta consta in fapt in cea a insolventei care se aplica debitorului pentru a realiza lichidarea averii de care dispune. Este necesara aceasta etapa pentru a acoperi pasivul si pentru a putea ulterior a o iradia din Registrul Comertului.

Prin reorganizare judiciara se intelege masura luata in vederea achitarii datoriilor pe care le are debitorul in insolventa. Aceasta procedura se realizeaza potrivit programului de plata a creantelor, dupa intocmirea, aprobarea, confirmarea si respectarea planului de reorganizare.

Care sunt optiunile cu privire la declansarea procedurii de reorganizare judiciara? In acest sens, se consulta prevederile art. 132 din Legea nr. 85/2014 – este exclus prin lege sa se propuna un plan de reorganizare de debitor atunci cand in decursul unei perioade de 5 ani de la formularea cererii introductive acesta a mai fost subiect in procedura de insolventa.

Depinde de la situatie la situatie daca poate fi propusa initiativa propunerii unui plan de reorganizare. In fapt, aceasta decizie apartine creditorilor sau administratorului judiciar.

Pe langa aceasta cererere insa mai exista si alte acte si documente ce sunt necesare si despre care debitoul trebuie sa stie. Cei care doresc sa afle detalii complete cu privire la acest subiect sau sa beneficieze de servicii de calitate in acest sens, pot accesa pagina cabinetlichidator.ro.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea