Financiar

Top 10 intrebari despre pensiile private

1. Sunt obligat sa am o pensie privata ? Daca esti angajat cu varsta de pana in 35 de ani, si contribi la sistemul public de pensii, trebuie sa aderi la un fond de pensii administrat privat (unul singur). Angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, ce contribuie la sistemul public de pensii, pot opta sa participe la un fond de pensii (dar nu este obligatoriu). Sistemul de pensii private nu este valabil pentru persoanele care au iesit deja la pensie. 2. In ce perioada pot sa imi aleg un fond de pensii private? Perioada in care se poate alege un fond de pensii privat este intre 1 August 2007 si 17 ianuarie 2008. Dupa data de 17 ianuarie 2008 esti repartizat aleatoriu, in termen de 30 de zile calendaristice, la un fond de pensii de catre institutia de evidenta. 3. Ce trebuie sa fac pentru a avea o pensie privata? Pentru a avea o pensie privata trebuie sa iti alegi un fond de pensii privat si sa semnezi un act de aderare. Acest lucru se poate face doar personal, nu ai voie sa delegi sau sa fii reprezentat de catre altcineva. 4. Ce este actul de aderare si la ce trebuie sa fiu atent cand semnez o adeziune? Actul de aderare este un document prin care iti manifesti intentia de a adera la un fond de pensii private si la schema de pensii a acelui fond de pensii administrat privat. El trebuie sa contina urmatoarele:
  • principalele drepturi si obligatii ale partilor contractante – administrator si participant si modalitatea de aplicare a acestora
  • modul de administrare a fondului de pensii
  • obligatiile de informare a administratorului fata de participanti si autoritati
  • evidentele administratorului referitoare la participanti, contributii, investitii si pensii private
  • modalitatile specifice de constatare, reclamare si remediere a deficientelor
  • raspunderea contractuala a partilor, inclusiv sanctiunile ce potfi aplicate
  • durata contractului de administrare, modalitatile de modificare si incetare a contractului de administrare
  • informatii privind depozitarul, auditorul fondului de pensii
5. Care sunt fondurile la care pot participa? Pana in acest moment exista mai multe societati de pensii private care si-au manifestat interesul si care au demarat procedurile de autorizare: AVIVA Pensii Private Allianz Pensii Private BancPost Pensii Private BCR Fond de Pensii BRD Pensii Private BT Aegon Generali Pensii Private ING Fond de Pensii Interamerican Fond de Pensii Omniasig Pensii OTP Pensii Private Prima Pensie Fond de Pensii Raiffeisen Pensii Private Romexterra Pensii Private 6. Cat timp trebuie sa dau banii pentru o pensie privata? Termenul minim pentru care vei cotiza la un fond de pensii private este de 20 ani. 7. Cu cat imi va fi mai mare pensia daca particip la sistemul de pensii private? Pensia privata suplimentara va depinde de fondul de pensii private la care ai aderat. Fondurile de pensii au rezultate diferite, in special in functie de profilul de risc. 8. Ma pot transfera la un alt fond de pensii private? Te poti muta la un alt fond de pensii adminsitrate privat, dar trebuie sa faci o notificare in scris catre adminstratorul fondului de pensii private la care ai avut contract si sa trimiti si o copie a actului de aderare la noul fond. Daca doresti sa te transferi inainte de doi ani de la data semnarii adeziunii, adminsitratorul fondului de pensii private de la care doresti sa te transferi poate percepe penalizari. Conform legii aceasta penalitate poate fi de maxim 5%. Valoarea exacta este prevazuta in prospect. Daca au trecut doi ani de la deziune si doresti transferul, adminsitratorul va face transferul fara ca tu sa platesti nici o penalitate. Prin transfer se realizeaza o trecere a activului personal net existent in contul participantului la data solicitarii transferului, diminuat cu penalitatea de transfer, daca se percepe aceasta penalitate. 9. Pot sa imi transfer in alta tara drepturile acumulate in fond? Pot sa contribui la un fond de pensii administrat de un administrator autorizat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European. De asemenea, este posibil transferul drepturilor acumulate de la un fond de pensii private dintr-o tara in alta. 10. Ce se intampla daca nu achit la termen contributia? Pentru neachitarea contributiei se platesc dobanzi si penalitati de intarziere in acelasi cuantum cu al celor stabilite pentru neplata obligatiilor bugetare. Institutia de colectare aplica modalitatile de executare silita si celelalte modalitati de stingere a debitelor. Dobanzile si penalitatile aferente se vireaza in contul tau individual, in termen de doua zile lucratoare de la data achitarii lor, si asupra lor nu se datoreaza comisionul de administrare dedus din contributiile platite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea