Financiar

Toate sectoarele economiei au contribuit la cresterea PIB-ului Romaniei

Toate sectoarele economiei au contribuit la cresterea produsului intern brut a Romaniei din primul trimestru. Potrivit datelor prezentate astazi de Institutul National de Statistica , sectorul constructiilor a crescut cu 32,4% in primele trei luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2007.

Agricultura in schimb a inregistrat o scadere de 0,5%. La capitolul contributie in formare Prodului Intern Brut, cap de lista sunt serviciile cu 4 puncte procentuale, urmate de constructii cu 1,7 puncte, industrie - 1,5 puncte si impozitele nete pe produs un punct.

"Toate sectoarele economice au contribuit intr-o masura mai mica sau mai mare la cresterea Produsului Intern Brut, pe ansamblu cu 8,2%. Agricultura, cu activitate nesemnificativa in trimestrul I, nu a avut nici un aport pozitiv, dar nici o influenta negativa asupra cresterii. Serviciile au contribuit cu aproape 50% la crestere, iar industria si constructiile cu aproape 40%.

Diferenta pana la nivelul cresterii totale de 8,2% a revenit contributiei cresterii impozitelor nete pe produs - 12%, si ca urmare a sporirii volumului taxelor si impozitelor," a declarat Virgil Voineagu, presedintele INS.

Cresterea economica a Romaniei este sustinuta in continuare de cererere interna, arata datele INS.

"Pe fondul unei cresteri importante a cererii interne cu aproape 16%, aportul cel mai mare la cresterea per total l-a avut consumul individual al gospodariilor populatiei, care, impreuna cu consumul colectiv al administratiei publice, a reprezentat 12% din cresterea pe ansamblu," a adaugat Voineagu.

Produsul intern brut al Romaniei a crescut in primul trimestru al anului cu 8,2% pana la 86,7 miliarde de lei. Este cea mai mare crestere economica trimestriala din 1990 incoace.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea