Financiar

Titlurile de stat vor fi vandute fara intermedierea BNR

In prezent, BNR este mandatata de MEF sa indeplineasca functia de agent de plasare pentru emisiunile de titluri de stat . In acest moment, derularea licitatiilor se realizeaza prin Banca Centrala.

Plasarea si adjudecarea emisiunilor de obligatiuni si certificate de trezorerie vor fi realizate direct la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). In acest moment, Banca Nationala a Romaniei este mandatata de Finante sa indeplineasca functia de agent de plasare pentru emisiunile de titluri de stat. Potrivit MEF, Banca Centrala va asigura prin sistemul sau doar decontarea si depozitarea titlurilor.

Ministerul Economiei si Finantelor va finaliza in curand implementarea unui sistem electronic de licitatie pentru piata primara a titlurilor de stat, dezvoltat de Reuters, astfel incat plasarea si adjudecarea emisiunilor sa se realizeze la nivelul ministerului, se precizeaza intr-un comunicat al MEF. Derularea licitatiilor pentru emisiunile de titluri de stat se realizeaza in acest moment prin BNR, mandatata de MEF sa indeplineasca functia de agent de plasare pentru emisiunile de titluri de stat.

"Sistemul de organizare al acestor licitatii are la baza o aplicatie semiautomata, dedicata pietei primare, dezvoltata la nivelul BNR, derularea licitatiilor pentru emisiunile de titluri de stat necesitand o perioada de timp destul de mare pentru prelucrarea ofertelor, centralizarea acestora si anuntarea rezultatelor", se mentioneaza in comunicatul amintit.

Solutie informatica pentru listarea la bursa

Potrivit acestuia, MEF impreuna cu BNR, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central (RoClear) au demarat, totodata, un proces de implementare a unei solutii informatice privind listarea la bursa a titlurilor de stat.

"Solutia aleasa va permite conectarea BVB la sistemul electronic de decontare si depozitare a titlurilor de stat, asigurandu-se simultaneitatea tranzactionarii titlurilor de stat atat pe piata bursiera, cat si pe cea interbancara, in conditiile pastrarii infrastructurii tehnice actuale", explica MEF.

MEF a publicat saptamana trecuta un proiect al strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale in perioada 2008-2010. Potrivit acestuia, instrumentele de datorie publica guvernamentala ce se vor utiliza preponderent in urmatorii trei ani vor fi titlurile de stat emise pe piata interna, dar si pe pietele internationale de capital. Strategia va fi transmisa spre consultare BNR, iar ulterior va fi inaintata guvernului, sub forma de memorandum, spre aprobare si parlamentului, spre informare.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea