Financiar

Tigarile vor ajunge la 10 lei pachetul

In 2010, un pachet de tigari va costa in jur de 10 lei. La 1 iulie va avea loc prima scumpire, pana la sase lei. Dupa ce se termina calendarul de aliniere a accizei la tutun la nivelul Uniunii, vom ramane cu un pachet de tigari de aproximativ 10 lei, pret cerut in prezent in Portugalia, Italia sau in Austria.

Pretul celei mai vandute categorii de tigari, Kent in momentul de fata, va fi anul acesta de 6 lei, dupa scumpirea de la 1 iulie generata de cresterea accizelor. Insa consumatorii trebuie sa faca fata pana in 2010 la mai multe majorari de acciza , potrivit calendarului de aliniere.

Cresterea anuala a accizei va fi de 30%. Romania trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a accizei minime la 1.000 de tigari, astfel incat valoarea acesteia sa ajunga, in 2010, la 74 de euro, de la circa 50 de euro, nivel care va intra in vigoare la 1 iulie.

„E greu de spus care va fi exact pretul tigarilor in 2010. Insa in conditiile actuale de curs, cel mai probabil un pachet din cea mai vanduta categorie de tigari va costa in jur de 10 lei“, ne-a declarat Gilda Lazar, corporate affairs director la JTI Romania.

Nivelul in lei al accizei minime urmeaza sa fie stabilit prin ordin al Ministerului Finantelor saptamana aceasta. „In mod normal ar trebui sa fie 91% din 50 de euro pe mia de tigarete. In prezent, acciza minima este de 132,6 lei/mie si va ajunge la circa 152,7 lei.

Cresterea de pret per pachet ar fi la 1 iulie cuprinsa intre 20 si 40 de bani“, spune Gilda Lazar. Scumpirile nu vor urma intocmai majorarea de acciza, ci vor fi ceva mai mici, pentru ca pretul pachetului s-a mai indexat de doua ori anul acesta, in ianuarie si in martie, pentru a face mai suportabila marirea de acciza din iulie, spun producatorii.

Conform Codului fiscal, nivelul accizei minime este stabilit semestrial, in functie de evolutia accizei aplicate tigarilor din categoria de pret cea mai vanduta (MPPC), astfel ca tigarile mai ieftine vor suferi cresteri mai mari de pret.

„Pentru ca MPPC e in categoria premium (MPPC este la aceasta ora Kent -n.r.), iar acciza minima e legata de acciza la MPPC, se observa usor ca, la diferente semnificative de preturi, diferenta de acciza e foarte mica de la o categorie la alta. Astfel, ponderea taxelor, acciza plus TVA in pretul unui pachet de Kent este de circa 71%, pe cand in pretul unui pachet de Carpati este de peste 86%“, ne-a declarat oficialul JTI.

Dupa 1 iulie anul acesta vom cumpara asadar un pachet de tigari cu aproximativ 1,66 euro. In zona, doar Ungaria va avea un pret mai mare decat noi (1,71 euro).

Tigarile din Bulgaria au in prezent un pret de 1,33 euro, in Serbia sunt 0,72 euro, in Moldova sunt 0,4 euro, iar in Ucraina sunt 0,26 euro. „Peste doi ani vom ajunge la nivelul Portugaliei, Luxemburgului si al Austriei, unde pachetul cel mai vandut costa in jur de 3 euro“, spune Gilda Lazar.

Cum e in UE


Prima tara care a interzis fumatul a fost Irlanda, in 2006. Exemplul a fost urmat imediat de Italia, Scotia si Suedia , Grecia, Malta, Cipru, Liechtenstein si tarile baltice (Letonia, Lituania, Estonia), de Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Polonia.

Interdictia se aplica diferit in tarile UE. In Spania se fumeaza doar in unele localuri speciale, destinate pentru fumatori. In Italia sau in Franta, fumatul este permis doar in localuri care au spatii anume amenajate. Din 2007, fumatul este interzis in barurile si in cluburile din Belgia, Anglia, Danemarca, Finlanda, Irlanda de Nord , Germania si Tara Galilor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea