Financiar

Theodor Stolojan explica de ce dobanzile la credite nu scad

Fostul premier Theodor Stolojan sustine ca bancile nu scad dobanzile la credite pentru ca vor sa constituie provizioanele necesare acoperirii creditelor declarate pierderi si indoielnice.

"Pana cand bancile din Romania nu vor incheia acest proces de curatare a bilanturilor vor mentine in continuare dobanzile foarte sus, indiferent ce va face BNR, pentru ca ele inca nu stiu exact pana unde va ajunge nivelul pierderilor pe care le au de acoperit. Sunt obligate sa mentina dobanzile sus in Romania, ceea ce franeaza relansarea procesului de creditare", a declarat Theodor Stolojan.

Intrebat daca apreciaza ca noul regulament BNR va ajuta la relansarea creditarii si la stimularea consumului, fostul premier s-a aratat sceptic .

"Putin probabil ca acest regulament sa ajute la relansarea creditarii, dar este necesar. Ar fi fost necesar ca in perioada 2005-2008 sa fi avut un asemenea regulament. Prin acest regulament se face putina ordine in activitatea bancilor comerciale de acordare a creditelor de consum".

Theodor Stolojan a tinut sa precizeze ca, in perioada respectiva, a existat o "euforie", care a dus la o crestere extrem de mare a creditelor de consum, multe din ele acordate in valuta, in timp ce beneficiarii creditelor de consum aveau venituri in lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea