Financiar

#pret benzina #benzina #pret carburanti #taxe benzina

Taxele reprezinta 54% din pretul benzinei

Taxele reprezinta 54% din pretul benzinei, aceasta fiind cea mai mica pondere inregistrata la nivelul UE.

In Romania se inregistreaza cea mai mica pondere a taxelor in pretul benzinei, de 54%, si a saptea cea mai mica pondere a taxelor in pretul motorinei, de 56%, din UE-27 (dupa Austria, Luxemburg , Cipru, Lituania , Malta si Slovenia ), se arata intr-o analiza realizata de Andreea Paul, consilier de stat al primului ministru.

Ca valoare nominala , taxele au crescut in Romania cu 75% la benzina si cu 97% la motorina in ultimii trei ani. La nivel european, cresterile medii au fost de 47% la benzina, respectiv 69% la motorina.

In Romania, ponderea taxelor in pretul actual al carburantilor se ridica la 54% din pretul benzinei si la 56% din pretul motorinei.

La nivelul Uniunii Europene, taxele medii detin ponderi mai mari decat in Romania, de 61% in pretul benzinei, respectiv de 59% in pretul motorinei, potrivit buletinelor de preturi pentru carburanti din 27 februarie ale Comisiei Europene.

In ceea ce priveste valoarea nominala a taxelor, Romania se situeaza pe locul secund in cazul benzinei in topul celor mai mici taxe dupa Cipru, cu o valoare de 0,699 euro/litru si pe locul cinci in cazul motorinei, dupa Luxemburg, Slovenia, Cipru si Lituania, cu 0,738 euro/litru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea