Financiar

#tva #alimente #supermarket

Taxa pe valoarea adaugata, redusa la tot raftul de alimente

Patronatele din industria alimentara cer reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la tot ceea ce inseamna produs alimentar, pentru a putea limita cresterile de preturi la aceste produse.

Pe lista propusa de patronate se regasesc carnea de porc si mezelurile, laptele si produsele lactate, painea si produsele de panificatie , legumele si fructele, pestele, carnea de pui si ouale, orezul, uleiurile vegetale si margarina.

Presedintele Romalimenta (Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara), Sorin Minea , a solicitat, ieri, guvernului sa adopte masura de reducere a TVA la alimente, considerand ca aceasta este singura modalitate de a tine preturile la alimente in actualii parametri. In acest moment, Romania are o TVA nediferentiata de 19% in industria alimentara, fiind una dintre cele mai mari din lume.

In cursul acestui an, in parlament au ajuns doua initiative legislative de diminuare a TVA la alimente - una promovata de PSD, iar cealalta de Partidul Conservator. Ambele proiecte au trecut de o Camera a parlamentului, dar s-au im potmolit in cealalta. Proiectul promovat de PSD prevedea reducerea TVA pana la 5% doar la alimentele de baza: carne, lapte, paine. Acest fapt a provocat la momentul respectiv o intreaga dezbatere, iar guvernul a respins posibilitatea unei TVA diferentiate.

„Nu putem stabili ca TVA e mai mic doar pentru carnea cu os de calitatea X, pentru ca, ulterior, in Romania nu se va mai comercializa decat acest tip de carne. TVA ar trebui sa fie redusa la tot raftul de alimente“, a mai spus Sorin Minea.

Acesta mai crede ca la produsele amintite ar trebui sa fie adaugate si dulciurile . „Desi acestea sunt tot alimente, nimeni nu a fost de acord cu introducerea lor pe lista. Doar cei cu bani trebuie sa aiba acces la ciocolata?“, adauga Sorin Minea.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea