Financiar

#drepturi de autor #stat #psd #impozit #legislatie #sindicate

Tatucul sindicat, decis sa faca legea in Romania

Nu se stie cine i-a spus Tatucului sindicat ca isi poate da cu parerea despre toate cate se intampla in Romania acestor zile, dar cert este ca se intampla. Sa fie oare vina prietenilor PSD-isti? In timp ce guvernul a aruncat pe fereastra politica sociala promisa cu surle si trambite, sindicatele propun cu mare zel masuri care, culmea, vin ca o manusa peste gandurile ascunse ale guvernantilor de crestere a fiscalitatii. Pentru ca, sa ne intelegem, cresterea fiscalitatii nu inseamna doar majorarea unor cote dar si, sau mai ales, extinderea bazelor de impozitare.

Tatucul sindicat a scos la lumina o categorie noua de romani asupriti: creatorii de opere originale, cei care isi cesioneaza drepturile in schimbul unor venituri numite redevente. Acestia pot fi scriitori, actori, muzicieni, inventatori, cercetatori, in general oameni care reusesc prin talentul si munca lor sa ofere lumii lucruri noi. Drepturile creatorilor se bucura de o protectie speciala din punct de vedere al cadrului legal iar incalcarea acestora atrage sanctiuni aspre. Unul din actele normative care reglementeaza drepturile creatorilor este Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Ce sunt drepturile de autor?


Conform Legii 8/1996 "constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
   a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
   b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
   c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
   d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
   e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
   f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
   g) operele de arta grafica sau plastica , cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie , ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
   h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
   i)  lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general."

In consecinta, autorii operelor care se incadreaza in categoriile de mai sus vor fi protejati in temeiul legii, fiind detinatori ai asa numitelor "drepturi de autor".

Drepturile de autor sunt de doua tipuri: patrimoniale si nepatrimoniale. Autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale. Cedarea poarta denumirea de cesiune si poate fi exclusive sau neexclusiva.

Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie sa prevada drepturile patrimoniale transmise si sa mentioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalitatile de utilizare, durata si intinderea cesiunii, precum si remuneratia titularului dreptului de autor.

Contextul in care apar drepturile de autor


Contextul in care se desfasora activitatea creativa este divers. Creatorii pot fi, la fel de bine, liber profesionisti sau salariati. Operele create in contextul unei relatii de angajare nu priveaza creatorul de drepturile sale ci doar conditioneaza modul in care acesta poate face uz de ele. In acest sens, iata ce mentioneaza Legea 8/1996:

"Art. 44. - (1) In lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul individual de munca , drepturile patrimoniale apartin autorului operei create. In acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de catre terti, numai cu consimtamantul angajatorului si cu recompensarea acestuia pentru contributia la costurile creatiei. Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor.
   (2) In cazul in care clauza prevazuta la alin. (1) exista, aceasta urmeaza sa cuprinda termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor. In absenta precizarii termenului, acesta este de trei ani de la data predarii operei.
   (3) Dupa expirarea termenelor prevazute la alin. (2), in lipsa unei clauze contrare, angajatorul este indreptatit sa ii pretinda autorului plata unei cote rezonabile din veniturile obtinute din utilizarea operei sale, pentru a compensa costurile suportate de angajator pentru crearea operei de catre angajat, in cadrul atributiilor de serviciu.
   (4) La expirarea termenului mentionat la alin. (2) drepturile patrimoniale revin autorului.
   (5) Autorul unei opere create in cadrul unui contract individual de munca isi pastreaza dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creatiei sale."

Referitor la operele aparute intr-o publicatie periodica, legea prevede urmatoarele:
"In lipsa unei conventii contrare, titularul dreptului de autor asupra unei opere aparute intr-o publicatie periodica pastreaza dreptul de a o utiliza sub orice forma, cu conditia sa nu prejudicieze publicatia in care a aparut opera.
In lipsa unei conventii contrare, titularul dreptului de autor poate dispune liber de opera, daca aceasta nu a fost publicata in termen de o luna de la data acceptarii, in cazul unui cotidian, sau in termen de 6 luni, in cazul altor publicatii."

Exista si o exceptie notabila de la aceasta forma de cesionare a drepturilor de autor aparute in contextul unei relatii de munca si anume:
"In lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai multi angajati in exercitarea atributiilor de serviciu ori dupa instructiunile celui care angajeaza, apartin acestuia din urma."

Impozitarea veniturilor din drepturi de autor

Asa dupa cum explicam mai devreme, drepturile de autor sunt drepturi de autor indiferent de contextul in care apar: ca urmare a unei activitati libere sau in cadrul unei relatii de angajare.

Cand vine insa vorba de impozitarea veniturilor obtinute din cesionarea drepturilor de autor, se face o distinctie intre veniturile obtinute ca liber profesionist si cele obtinute in cadrul unei relatii de munca. Astfel, in primul caz, veniturile poarta denumirea generica de redevente, sunt considerate venituri din activitati independente si impozitate in consecinta.

In cel de-al doilea caz, cesiunea drepturilor de autor se face in temeiul clauzelor contractului de munca si sunt platite sub forma salariului, impozitarea fiind specifica acestui tip de venit.

Codul fiscal, care distinge intre aceste doua categorii de venituri, aduce precizari suplimentare prin normele sale de aplicare, menite sa clarifice contextul in care s-a realizat opera si, in consecinta, natura venitului obtinut de catre autor:
"In situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor cap. III "Venituri din salarii" al titlului III din Codul fiscal."

De asemenea: "Persoanele fizice angajate, precum si cele care incheie contracte, altele decat cele prin care sunt reglementate relatiile de angajare, si care desfasoara activitati utilizand baza materiala a angajatorului sau a celeilalte parti contractante, in vederea realizarii de inventii, realizari tehnice sau procedee tehnice, opere stiintifice, literare, artistice etc., obtin venituri de natura salariala. Veniturile reprezentand drepturi banesti ale autorului unei realizari tehnice nu sunt considerate, din punct de vedere fiscal, venituri din drepturi de proprietate intelectuala."

Ceea ce s-a urmarit prin introducerea acestor prevederi a fost eliminarea situatiilor in care exista doar aparenta unor venituri realizate in mod independent. In conditiile in care autorul operei originale foloseste resursele celui care va exploata opera, codul fiscal prezuma existenta unei relatii de angajare si, in consecinta, va trata veniturile obtinute ca fiind salarii si nu redevente.

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea