Financiar

Taranii isi vand pe nimic animalele pentru ca nu mai au furaje

Taranii au inceput sa isi vanda animalele din gospodarii pentru ca nu mai au bani sa cumpere furaje . Vitele, porcii si oile risca sa moara de foame, cele mai afectate zone fiind Muntenia si Moldova. Ei au ajuns sa le vånda in targuri sau catre abatoare in schimbul unor sume mizere. Astfel, fermierii cer si doi lei pe kilogramul de carne in viu, iar o vaca sau un porc este våndut cu 300-400 lei. In aceste conditii, si taranii care cresteau un porc sau o vaca in curte pentru consumul propriu risca sa ramana fara sursa de hrana.

Crescatorii de animale se plang ca situatia a inceput sa fie dramatica inca din vara anului trecut, insa in acest an s-a agravat, mai ales ca nu au primit nici un ajutor. Astfel, in targuri, vitele si porcii de peste 150 kg se vand cu 300-400 lei, in conditiile in care in magazine kilogramul de carne depaseste 15 lei. Presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania ( LAPAR ), Marcel Cucu, ne-a declarat ca in unele zone efectivele de animale au fost reduse cu peste 50%, ca urmare a lipsei hranei. Acesta sustine ca fermierii au inceput sa isi vanda animalele inca din vara anului trecut pentru canu mai au cu ce sa le hraneasca. „In zonele afectate de seceta de anul trecut, in special satele si comunele din Moldova si din estul Munteniei, fermierii au fost nevoiti sa vanda carnea cu 2-3 lei/kg.

Pretul furajelor a crescut foarte mult, astfel incat problema hranei i-a afectat si pe marii crescatori ”, a explicat Cucu. El a mai spus ca taranii vand carnea de porc cu 3 lei, mai ales ca ei nu pot merge cu animalele la abatoare. Nici marii fermieri nu o duc mai bine, ei fiind nevoiti sa vanda animalele la abatoare cu 4-4,5 lei/kg de carne. In mod normal, pentru a-si acoperi cheltuielile, carnea de porc ar trebui sa coste 7 lei/kg. Potrivit presedintelui LAPAR, situatia este aceeasi si in cazul ovinelor.

Continuarea in Gardianul 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea