Financiar

#suspendare taxa auto #traian băsescu

Sunt eficiente propunerile lui Basescu pentru salvarea industriei auto?

Traian Basescu a trasat deja o parte din prioritatile viitorului Guvern, printre acestea urmand sa se numere si industria auto nationala.

Abia dupa ce francezii de la Renault au decis sa opreasca productia uzinei Dacia pentru cateva saptamanii, seful statului a realizat ca importurile de masini second-hand , care au crescut alarmant in ultimele luni, pot afecta industria auto din Romania.

In consecinta, presedintele s-a declarat pentru adoptarea unui set de masuri menite sa stimuleze productia auto, printre care se regasesc suspendarea temporara a aplicarii taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi, continuarea programului "Rabla" si supravegherea inmatricularilor ilegale.

"Am discutat cu domnii directori un set de masuri pe care noul guvern ar trebui sa il ia pentru a stimula productia la Dacia. Si as mentiona suspendarea temporara a aplicarii taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi, continuarea asa-numitului program "Rabla", supravegherea inmatricularii ilegale a autoturismelor "second-hand" si, bineinteles, creditarea furnizorilor pentru uzinele Dacia. Este un set de masuri, sunt convins ca sunt posibil a fi aplicate", a declarat seful statului, luni, dupa o intalnire cu conducerea uzinelor Dacia Pitesti.

Desi nu a uitat sa precizeze ca toate aceste "solutiile trebuie sa corespunda standardului nostru de stat membru al Uniunii Europene", Basescu a omis faptul ca actuala forma este una agreata de Comisia Europeana, care ne-a obligat sa modificam precedenda forma a taxei auto tocmai pentru ca facea discriminare intre autoturismele noi si ele vechi.

In esenta, suspendarea platii taxei auto pentru o perioada scurta de timp este benefica, dar poate avea doua efecte perverse. In primul rand, aceasta poate stimula vanzarile doar in perioada celor sase luni, fara sa asigure o cerere pe termen lung, in baza careia producatorul pitestean sa-si refaca strategiile de vanzari.

In al doilea rand, nu este exclus faptul ca o serie de posibili clienti sa-si amane decizia de a cumpara un automobil in speranta ca, in timp, producatorul si dealerii sa recurga la discounturi mari. Astfel de oferte promotionale ar putea aparea in momentul in care producatorii si dealerii se vor vedea cu prea multe masini in stoc, ca urmare a unor vanzari scazute. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea