Financiar

#sanatate #obezitate #economii #romani #gramatica # perceptia despre viitor

Studiu: Romanii economisesc mai putin din cauza gramaticii

Romanii sunt predispusi sa economiseasca mai putin decat locuitorii altor tari din cauza modului in care gramatica le-a format perceptia despre viitor si prezent, se arata in cercetarea "Efectele limbii asupra comportamentului economic: Dovezi din rate de economisire, comportamentul privind sanatatea si activele la retragerea din activitate", realizata de Universitatea americana Yale.

Profesorul de economie comportamentala Keith Chen, autorul studiului, a impartit limbile vorbite pe mapamond in doua categorii, in functie de cum este definit conceptul timpului.

Astfel, exista popoare ale caror forme gramaticale fac o delimitare intre prezent si viitor, respectiv popoare in care diferenta prezent-viitor nu apare clar si depinde de interpretarea din context.

Chen sustine ca popoarele care asociaza prezentul cu viitorul au o abordare orientata mai mult spre viitor.

"Actul economisirii depinde fundamental de intelegerea faptului ca persoana ta din viitor - pentru care economisesti - este intr-un fel echivalenta cu persoana ta din prezent. Daca limba diferentiaza intre prezent si viitor, pare ca te determina sa disociezi usor fata de situatia actuala de fiecare data cand vorbesti. Asta face mai grea economisirea", a declarat cercetatorul pentru BBC Business Daily.

Statistica arata ca romanii, bulgarii, spaniolii si turcii intra in categoria popoarelor a caror limba face clar diferenta intre prezent si viitor, acest lucru avand un efect asupra modului in care economisesc bani si a sanatatii lor. Astfel, un roman va economisi mult mai putin decat un japonez, german sau un norvegian si este predispus sa acorde mai putina atentie sanatatii.

In schimb, cei care utilizeaza forme gramaticale de prezent, care fac referire la viitor, economisesc cu 39% mai mult pana la sfarsitul vietii. De asemenea, probabilitatea de a pune deoparte bani pana la sfarsitul unui an este cu aproape o treime mai mare decat in cazul popoarelor a caror limba face distinctie clara intre prezent si viitor.

De asemenea, acestia au o probabilitate cu 13% sa fie obezi si cu 24% mai redusa sa fumeze, iar sansele de a fi mai activi fizic sunt cu 29% mai ridicate.

Sursa foto:crimetime.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea