Financiar

#pensie #contributii sociale # cresterea pensiilor # scaderea pensiilor

Studiu. Ce pensie vei incasa daca ai un salariu de 2.000 de lei

Bani cat pentru o saptamana de trai. Acesta va fi venitul celor care vor iesi la pensie peste 45 de ani, potrivit estimarilor facute de specialistii in economie, citati de evz.ro.

Imbatranirea populatiei, migratia romanilor, dar si munca la negru sunt cele care vor face ca peste patru decenii, copiii de acum sa incaseze o pensie cu 30 de procente mai mica decat parintii lor, chiar daca obtin aceleasi venituri lunare.

Practic, numarul persoanelor care vor iesi la pensie va creste foarte mult, in schimb cel al salariatilor va scadea, ceea ce inseamna ca batranilor nu va mai avea cine sa le achite pensia.

Potrivit unui studiu realizat de BCR, daca in 2010 o persoana care a avut salariu de circa 2.000 de lei incasa o pensie de 832 de lei, peste 45 de ani nivelul acesteia va fi de numai 572 de lei. Astfel, sustine cercetarea, pentru viitorii pensionari venitul lunar va fi suficient doar pentru o saptamana de trai.

Munca la negru este una din cauzele pentru care Romania are putini bani la sistemul de pensii. In evidentele publice apar doar 4,5 milioane de salariati, in timp ce numarul pensionarilor ajunge la aproximativ 6 milioane. Potrivit unei cercetari realizate de Consiliul Fiscal, 66% din muncitorii din constructii lucreaza la negru.

Foto: cugetliber.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea