Financiar

#cheltuieli #economii #cumparaturi #studiu

Studiu: care sunt lucrurile care te vor ajuta sa cheltui mai putin la cumparaturi, conform cercetatorilor

Iti place sa faci cumparaturi sau simti impulsul de a intra in orice magazin pe care il intalnesti in drumul tau, dar te-ai saturat sa cheltui foarte multi bani pe lucruri inutile sau de care nu ai neaparat nevoie? Daca raspunsul este da, poti incerca cateva dintre metodele a caror eficienta a fost dovedita de numeroase studii de specialitate!

Cercetatorii au analizat comportamentul si obiceiurile de a face cumparaturi ale persoanelor si au descoperit cateva strategii cel putin interesante de a limita cheltuielile si de a achizitiona produse in mod inteligent! Citeste in continuare, daca vrei sa afli care sunt acestea si cum le poti aplica data viitoare cand planuiesti o sesiune de shopping!

Iata 5 trucuri prin intermediul carora poti reduce bugetul alocat cumparaturilor

 

Poarta tocuri inalte

Ai fi crezut vreodata ca tocurile te vor ajuta sa cheltui mai putini bani? Conform echipei de cercetatori de la Brigham Young University, din America, femeile care poarta incaltminte inalta iau decizii mai bune atunci cand sunt in magazine, alegand produsele cu un raport calitate-pret mai avantajos. Acest lucru are legatura cu concentrarea pe a-si mentine echilibru, lucru care are efect de moderare asupra cheltuielilor. Practic, dorinta de a obtine un echilibru fizic ideal te va ajuta sa obtii si unul psihic. Asadar, din trei produse, unul ieftin, unul cu pret mediu si altul scump, doamnele si domnisoarele care au participat la studiu au ales, in cea mai mare proportie, calea de mijloc, daca aveau tocuri in picioare. Acelasi efect il pot avea exercitiile de yoga sau utilizarea liftului!

 

Cumpara online

Este evident ca shopping-ul online are numeroase avantaje, iar printre acestea, se numara un control mai bun asupra “achizitiilor din impuls”. Poate ti s-a intamplat pana acum sa te plimbi prin magazine in cautarea unor pantofi de dama din piele si, pana sa ii gasesti, ti-ai cumparat o bluza, doua fuste si o pereche de pantaloni, de care nu aveai nevoie. Pentru ca sunt la indemana, vei fi tentata sa intri in toate magazinele pe langa care treci, macar pentru a arunca o privire! Ei bine, atunci cand alegi sa achizitionezi produse online, mai ales de pe site-uri cu profil specific, te vei concentra pe a gasi exact ceea ce ai nevoie, fara sa navighezi inutil pe alte pagini web.

 

Evita magazinele in care se aude muzica lenta

Jurnalul European de Cercetare Stiintifica spune ca, in urma mai multor studii, s-a observat ca timpul petrecut intr-un magazin in care se aude muzica lenta este mai lung decat cel petrecut intr-un spatiu comercial in care sunetele sunt mai vioaie si mai rapide. Motivul? Muzica lenta iti poate induce o stare de relaxare, asadar, vei pierde notiunea timpului. O perioada mai mare petrecuta printre rafturi se poate transforma intr-un cos de cumparaturi mai plin!

 

Nu merge la cumparaturi cand ti-e foame sau cand esti trist

In general, aceste doua stari sunt asociate cu bonuri de cumparaturi cu valori ridicate, pe care nu se regasesc, insa, articole de care ai cu adevarat nevoie. In cel de-al doilea caz, stima de sine scazuta ii face pe oameni sa cheltuie cu pana la 300% mai mult pe acelasi tip de produs, dorind sa compenseze intensitatea emotiilor negative pe care le simt, dupa cum au descoperit, recent, psihologii. De asemenea, foamea este responsabila pentru achizitionarea unor cantitati mai mari de mancare, ce ajunge, de cele mai multe ori, sa nu fie consumata in intregime. Este recomandat sa eviti magazinele cand iti este foame sau cand te simti trist! Un alt truc folositor: nu lua cu tine un carucior mare, pentru ca vei fi tentat sa il umpli!

 

Tine in portofel o poza cu lucrurile importante

Daca vrei sa economisesti pentru a face o calatorie la care visezi sau pentru a strange bani pentru un avans al locuintei, tine in portofel, la vedere, o poza ce iti aminteste de lucrurile acestea. Astfel, de fiecare data cand il vei deschide pentru a da bani sau pentru a scoate cardul, te vei gandi de doua ori inainte daca investitia merita cu adevarat sau iti va da peste cap bugetul!

Tu ce metode de reducere a cheltuielilor ai incercat pana acum?

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea