Financiar

#muncitori #romani #transfer #bani #straini #capsunari

Strainii "subtiaza" banii capsunarilor

Transferurile spre tarile angajatilor din afara Romaniei s-au dublat, in timp ce sumele transmise de romani acasa au ramas constante. Banii transferati de „afara" au atins aproape un miliard de euro. Cresterea numarului de muncitori straini de la noi va reduce aportul valutar al romanilor din strainatate.


Aportul valutar constituit din banii muncitorilor din strainatate, denumiti in mod generic capsunari , pierde din consistenta. Desi deocamdata capsunarii continua sa isi indeplineasca rolul de " exportatori " de forta de munca aducand in tara, prin sistemele de plati institutionale, peste 2 miliarde euro, aproape jumatate din acesti bani au si iesit din Romania.

Inceputul unei tendinte

Acest fenomen nu are legatura cu declinul economiilor occidentale. "Responsabili" pentru erodarea veniturilor din balanta de plati monitorizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sunt… cetatenii straini care lucreaza in Romania. Conform datelor oficiale, sumele transferate "afara", in primul semestru, sunt in crestere cu 40%, in timp ce sumele transferate in tara au crescut cu numai 20%.

In valori absolute, transferurile curente, de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii iunie, au fost de 1,4 miliarde euro respectiv 4 miliarde euro.

Avand in vedere ca banii romanilor din strainatate si ai strainilor din Romania se regasesc la comun cu fondurile europene , imprumuturile firmelor private sau platile institutiilor administrative, nu am putut face o defalcare precisa.

(continuarea in Adevarul)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea