Financiar

#prima casa #emil boc #credit imobiliar #garantie de stat #gheorghe pogea #fng

Statul nu garanteaza si creditele pentru casele construite in regie proprie

Ultima sedinta a Executivului a adus modificari insemnate normelor de aplicare a Programului "Prima Casa". Astfel, s-a decis ca statul poate sa garanteze creditele pentru locuintele aflate in constructie si cele care urmeaza sa fie construite. In schimb, decizia nu este valabila si pentru locuintele construite in regie proprie.

La finalul sedintei de ieri, premierul Emil Boc a declarat ca bancile au termen o saptamana pentru a transmite Finantelor valoarea dobanzilor pe care le vor percepe in cadrul Programului "Prima Casa" si valoarea totala a creditelor pe care vor sa le acorde. In plus, ministrul Finantelor, euro .

"De maine (joi, n.r.) curge termenul de sapte zile pentru banci, pentru a informa Ministerul Finantelor cu privire la dorinta de a intra in acest program, prin precizarea clara a dobanzilor - care nu pot depasi plafonul maxim pe care l-am stabilit - si limita de garantare - cat sunt dispuse, ca valoare, sa ofere credite", a declarat premierul, citat de NewsIn. Statul poate garanta credite in valoare totala de un miliard de euro.

Daca valoarea totala a finantarilor solicitate de banci depaseste plafonul de un miliard de euro, in limita caruia statul ofera garantii, atunci Fondul National de Garantare (FNG) este autorizat sa stimuleze bancile care au cele mai avantajoase oferte pentru clienti, potrivit declaratiilor ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, de la finalul sedintei de miercuri a Executivului. Fondul va evalua, la intervale de trei luni, modul de utilizare a plafonului de garantare de catre banci si va realoca banii in functie de gradul de utilizare de plafoanelor.

Prevederile de mai sus sunt se regasesc in normele de aplicare a Programului "Prima Casa", modificate miercuri de Guvern pentru ca statul sa poata garanta credite atat pentru locuinte finalizate si inscrise in cartea funciara, cat si pentru cele aflate in constructie sau pentru cele care urmeaza a fi construite.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea