Financiar

Statul isi regrupeaza fortele in domeniul energetic

Guvernul intentioneaza sa pastreze sub controlul statului aproape 50% din capacitatile de productie a energiei. O companie energetica integrata este asteptata sa reduca tarifele si sa reprezinte mai bine interesele consumatorilor.

Ideea infiintarii unei companii energetice nationale isi gaseste sustinatori fermi, dar si contestatari vehementi. Pe de o parte, ea reprezinta solutia tarzie, dar bine-venita, ca statul roman sa isi regrupeze fortele si sa devina un jucator vizibil pe piata regionala a energiei. De cealalta parte, proiectul este vazut ca o incercare menita sa ascunda diverse interese de grup, a caror miza finala o reprezinta activele Hidroelectrica.

Asa cum arata in viziunea guvernului compania energetica nationala, societatea Electrica urmeaza sa preia cel mai mare producator de electricitate, Hidroelectrica, si complexurile energetice Turceni si Rovinari. Ulterior, aceasta va fi listata pe bursa, dar statul va pastra controlul. Din punctul de vedere al puterii instalate, noua entitate ar urma sa detina o cota de 40% din capacitatea operationala de productie si de circa 25% pe piata de furnizare.

Ideea nu primeste insa aprecieri unanime. Presedintele executiv al Federatiei Sindicale "Univers", Dumitru Chirita , pleaca de la premiza ca Romania este si trebuie sa ramana o forta energetica in Balcani.

"Tendinta mondiala este de a coagula capitalul, a se vedea marile fuziuni in domeniul energetic in Europa sau SUA. De ce statul roman nu poate sa isi reprezinte mai bine interesele cetatenilor, cand vorbim de o zona economica importanta, ca cea energetica?", a declarat, pentru "Adevarul", Dumitru Chirita.

Modul de spargere a Conel, o "greseala imensa"

Potrivit acestuia, imprastierea administrativa a slabit pana acum posibilitatea interventiei coerente a statului, iar infiintarea unei companii integrate de energie va fi cea mai importanta decizie care va fi luata de statul roman in ultimii 18 ani.

Masura trebuie urmata insa obligatoriu de revizuirea reglementarilor, pentru a sanctiona tratamentul discriminatoriu, a incuraja investitiile in special in zona regenerabilelor si a cogenerarii de inalta eficienta, unde suntem restantieri.

La randul sau, europarlamentarul Daniel Daianu ne-a declarat ca modul in care s-a facut spargerea Conel a fost o "greseala imensa", atunci s-au facut "erori strategice". "Pentru mine nu exista o piata energetica complet libera, asta e o fantezie. Intotdeauna vor exista grupuri mari, care se vor impune.

Chiar daca este tardiv, daca se face inteligent si cu management performant, compania poate fi o reusita", a spus Daianu.

Prin reorganizarea Renel, in 1998, si ulterior a Conel, in 2000, producatorii de energie au fost organizati in entitati juridice diferite, companii cu structuri de costuri total diferite, ca Hidroelectrica sau Termoelectrica, fiind puse sa concureze pe piata.

Oficiali ai AVAS ne-au declarat ca avantajele infiintarii unei companii integrate sunt promovarea unei politici de productie la nivel de grup, care va duce la uniformizarea preturilor, dar si a unei politici coerente de retehnologizare. In plus, producatorii inglobati vor respecta in continuare piata concurentiala.

Bresa pentru vanzarea activelor Hidroelectrica

De cealalta parte a "baricadei", presedintele Institutului pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Resurselor de Energie, Jean Constantinescu, considera ca se va crea un jucator cu o pozitie dominanta, care va distorsiona concurenta in piata. Acesta mai atrage atentia ca, pentru prima data, este deschisa posibilitatea privatizarii activelor Hidroelectrica, fara a se lua in considerare functia vitala a companiei. El nu este insa singurul care critica proiectul guvernului.

Se cauta un manager privat

Surse din AVAS ne-au declarat ca, dupa inregistrarea juridica a companiei la Registrul Comertului, care va dura 3-4 luni de la aprobarea infiintarii ei in guvern, va urma o etapa de alegere a unui management privat .

"Suntem in consultari cu doua firme de resurse umane, pentru a desemna profilul optim al managerului general. Selectia acestuia se va face cat se poate de transparent. Proiectul ar fi compromis daca am numi politic un director", au mentionat sursele citate.

La elaborarea structurii companiei integrate au lucrat cinci firme de consultanta internationale, printre care KPMG.

Compania energetica de stat, extrem de profitabila

Potrivit unor surse din AVAS, toate companiile care vor intra in componenta entitatii integrate pe verticala sunt profitabile. Astfel isi vor putea sustine proiectele de investitii, dar acestea vor fi prioritizate in interiorul grupului, pentru a rezolva intai problemele de mediu.

In 2007, complexul energetic turceni a obtinut un profit brut de 100 milioane lei, fata de 56 milioane lei in 2006, iar complexul Rovinari a realizat un castig brut de 105 milioane lei, comparativ cu 49 milioane lei in anul precedent.

Si Hidroelectrica si-a dublat anul trecut profitul net, la 112 milioane lei. La acestea se adauga rezultatele Electricii, profitul brut preliminat pe 2007 fiind de 93,5 milioane lei. Potrivit informatiilor din piata, noua entitate ar urma sa aiba o valoare de piata intre 20 si 24 de miliarde de euro, profitul urmand sa creasca, pana in 2012, la 800 de milioane de euro. Societatile integrate isi vor pastra statutul juridic, devenind filiale ale Electrica.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea