Financiar

Statul intra in conflict cu distribuitorii de gaze

E.ON Gaz si Distrigaz Sud cer imperios o scumpire a gazelor, dar Autoritatea de Reglementare spune ca nu au adus documente doveditoare in acest sens. Gazul din import are un pret pentru stat si alt pret pentru distribuitorii de gaz.

Cei doi mari distribuitori de gaze din Romania - Distrigaz Sud si E.ON Gaz - au tot cerut in ultimul timp Autoritatii pentru Reglementare in Energie sa accepte scumpirea gazelor cu procente semnificative, insa nu au adus documente care sa justifice aceasta actiune, ne-a spus Gabriel Sirbu, director tarife in cadrul Autoritatii.

Pana cand acest lucru nu se va intampla, ANRE nu le va accepta pretentiile, indiferent de cate declaratii de presa vor face si ce amenintari privind reducerea volumelor importate aduc. Mai mult, distribuitorii sunt invitati sa plece daca actuala situatie nu le convine. „E foarte simplu. Nu am primit nici un fel de documente, nici pana la 1 aprilie, nici in prezent, care sa ateste cu cat importa ei gazul.

Daca nu-mi dau elemente concrete, nu pot sa iau nici o masura.

In ceea ce priveste avertismentele ca vor diminua livrarile, le readuc aminte ca, pe langa drepturi, au si obligatii asumate. Daca ei cred ca nu se mai poate asa, sunt liberi sa plece. Ne strangem mana, bem o bere si la revedere. Pot sa vina la fel de bine altii“, precizeaza Sirbu.

In repetate randuri, Romania Distrigaz Sud si E.ON Gaz au cerut cresterea pretului la gaze, sustinand ca pierd zilnic sute de mii de euro din cauza ca ANRE nu ajusteaza pretul pentru consumatori la noul nivel de pret al gazelor din import. Distribuitorii nu iau insa in calcul o actiune in instanta impotriva Autoritatii.

ANRE nu a considerat necesara o majorare a tarifelor la gaze de la 1 aprilie, o eventuala decizie in acest sens urmand a se lua de la 1 iulie doar daca primeste documentele doveditoare ca un asemenea demers este necesar.

In acest timp, distribuitorii spun ca pierd enorm deoarece pretul gazelor din import a crescut la mai mult de 420 de dolari mia de metri cubi, in timp ce tarifele calculate de ANRE sunt pentru 370 de dolari mia de metri cubi. „Distrigaz Sud a inregistrat deja pierderi de mai mult de 80 de milioane de lei in primul trimestru, ca urmare a modificarii tardive a tarifelor si a fixarii de catre ANRE a pretului gazului la un nivel scazut.

Pentru ca tarifele la gazul natural nu au fost ajustate in cel de-al doilea trimestru, inregistram pierderi de aproximativ 500.000 de lei pe zi, situatie care trebuie urgent remediata“, spun reprezentantii distribuitorului. Cu toate acestea, compania nu s-a gandit niciodata sa apeleze la instanta pentru rezolvarea diferendului. Potrivit distribuitorului, situatia actuala nu mai poate continua pentru ca societatea nu-si poate acoperi costurile, iar in aceste conditii nu poate sa mai existe.

E.ON Gaz a fost chiar mai incisiva, apreciind ca, pentru acoperirea costurilor de achizitie, trebuie ca pentru trimestrul trei al anului sa se opereze o majorare substantiala a preturilor, in caz contrar compania amenintand cu injumatatirea importului de gaze, ceea ce va duce la o penurie in piata. Nici ei nu se gandesc sa actioneze in judecata Autoritatea, „cel putin deocamdata“. Pierderile estimate de E.ON Gaz pentru primul semestru al anului sunt de circa 13 milioane de euro.

E.ON asteapta o scumpire a gazelor cu 19% de la 1 iulie, in timp de conducerea franceza a Distrigaz Sud nu a avansat un procent anume, desi spune ca gazele trebuie sa se scumpeasca. In privinta pretului gazelor de import la sfarsitul acestui an, ambii distribuitori il vad la aproximativ 500 de dolari/1.000 metri cubi. Ultima majorare a pretului la gaze s-a facut la 1 martie si a fost de 8,5%. Atat Distrigaz Sud, cat si E.ON cerusera o ajustare de circa 10%.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea