Financiar

#evaziune #faliment #firme #minim #pierderi #impozit

Statul a pierdut 2,82 mld.lei prin falimentul a 317.557 de firme

Statul a pierdut, de la introducerea impozitului minim in 2009 si pana in prezent, 2.818.454.969 lei prin falimentul a 317.557 de societati comerciale, iar prin cresterea TVA la 24%, alte firme vor fi inchise pana la finele anului, a declarat, miercuri, presedintele CNIPMMR, , potrivit NewsIn.

"Bugetul de stat a fost diminuat considerabil de la introducerea impozitului minim, la capitolul de impozitare, taxe si contributii, deoarece, odata cu incetarea activitatii a 317.557 de societati comerciale, au fost generate in cascada scaderea incasarilor de la bugetul de stat din TVA, si impozit pe venit, scaderea incasarilor la bugetul asigurarilor sociale si fondurilor speciale din taxe si cresterea numarului somerilor" a precizat Ovidiu Nicolescu .

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a mai spus ca scopul principal al introducerii impozitului minim de 16% a fost scaderea evaziunii fiscale, dar ca mentinerea acestuia risca sa creasca, si nu sa scada evaziunea fiscala.

"Cele 317.557 firme care si-au inchis activitatea de la aplicarea acestui impozit, nu au facut-o pentru ca erau evazioniste, ci pentru ca le-au crescut insuportabil costurile. Cota unica a sufocat IMM-urile si a incalcat un principiu elementar de impozitare, si anume impozitarea profitului, si nu a veniturilor. Daca o firma a obtinut un profit mic, iar impozitul platit in cota de 16% nu egaleaza impozitul minim impus de fisc, aceasta inseamna de fapt ca firma plateste un impozit mai mare de 16%" a precizat Ovidiu Nicolescu.

Reprezentantii IMM-urilor au mai explicat ca aplicarea impozitului minim nu rezolva problema nedeclararii profiturilor reale, ci din contra, valideaza esecul controlului fiscal in Romania, precizand ca ANAF ar trebui sa directioneze cu prioritate si sistematic controalele catre societatile care activeaza in sectoarele de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscala .

"Cresterea TVA-ului la 24% va genera cresterea preturilor la materia prima intre 5-15% in functie de domeniu si ramura societatilor comerciale" mai spun reprezentantii IMM-urilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea