Financiar

# investire piata imobiliara #piata imobiliara

Sfaturi cum sa investesti corect in piata imobiliara

 

Multi oameni au facut avere din investitii in domeniul imobiliar, fie ca au cumparat apartamente pe care le-au inchiriat sau vandut ulterior la pret mai mare, sau au achizitionat terenuri pe care au ridicat case, blocuri sau cladiri de birouri. Dar evident, sunt la fel de multe cazuri de oameni de afaceri care au pierdut mult, putin sau enorm, in acelasi domeniu, al imobiliarelor. Cum se explica acest lucru? Ce sta in spatele succesului sau esecului in acest tip de afacere? si mai ales de ce trebuie sa tii cont atunci cand faci o investitie in imobiliare?

1. In primul rand trebuie sa tii cont de faptul ca, la fel ca in orice domeniu, ai nevoie de un expert care sa te indrume. Un avocat imobiliare te poate scuti de multe probleme ce tin de legislatie si, evident de costuri uriase ce decurg din clauze contractuale care la prima vedere poate nu iti spun nimic. Un contract insuficient studiat, diferite acte ce tin de vecinatate sau autorizatii de constructie, planuri urbanistice sau norme de constructie iti pot da planurile peste cap si pot transforma o tranzactie promitatoare intr-un esec de proportii. Un avocat imobiliare se ocupa de toate aceste lucruri si iti poate spune exact unde sunt problemele si ce trebuie schimbat in contract pentru ca investitia ta sa fie sigura.

2. Trebuie sa tinem cont de faptul ca domeniul imobiliar, spre deosebire de alte tipuri de investitii, necesita sume foarte mari de bani. Iar pentru cei care nu le detin deja sau le detin doar partial, singura solutie este imprumutul. Aici apare un alt risc: suma de bani luata in credit de la banca e purtatoare de dobanda, deci investitorul trebuie sa isi faca in asa fel calculul, incat marja de profit sa fie mai mare decat suma luata imprumut, plus dobanda bancii. Daca investitia facuta nu acopera toate aceste costuri, deja putem vorbi despre pierdere.

3. Fa o evaluare a ofertelor. in functie de clientii carora te adresezi, trebuie sa iti alegi foarte bine proprietatile in care sa investesti. Conteaza foarte mult localizarea, accesul in zona, facilitatile oferite. Daca vrei sa inchiriezi apartamente studentilor, nu vei cumpara proprietati in centrul oraselor si nu vei investi in decoratiuni interioare premium. Daca e vorba de o hala industriala, trebuie sa ai grija la caile de acces si la spatiul alocat parcarii.

4. Evalueaza atent starea in care se afla cladirea. Lucrarile de renovare sau simplele reparatii pot creste foarte mult nota de plata finala. Acoperisul, podul, fundatia, peretii, sunt primele lucruri care trebuie verificate. Multi insa uita sau ignora total verificarea retelelor electrice, de gaz si de apa sau a instalatiei de climatizare sau a lifturilor din cladire.

5. Daca e vorba de o cladire industriala sau de una de birouri, calculeaza toate costurile de operare, adica la cat ajung cheltuielile lunare de intretinere. Evident, profitul pe care il vei avea e dat de diferenta dintre chiriile incasate si cheltuielile de operare, unde intra facturile de utilitati, salariile administratiei si costurile reparatiilor.

6. Gandeste logic. Indiferent cat de mult iti place o proprietate, tu esti un om de afaceri care trebuie sa puna pe primul loc profitul. Ia in considerare faptul ca tu faci doar o tranzactie si ca trebuie sa oferi cel mai mic pret posibil pentru ca ulterior sa obtii un castig cat mai mare la revanzare sau in urma inchirierii.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea