Financiar

Seful Allianz-Tiriac, cel mai bogat actionar persoana fizica din asigurari

Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac, cel mai mare asigurator de pe piata locala, este cel mai bogat actionar persoana fizica din asigurari, cu o participatie de 3,36% la compania pe care o conduce.

Potrivit anuarului "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", realizat de Ziarul Financiar si firma de consultanta Capital Partners, Allianz-Tiriac valoreaza 411 milioane de euro, ceea ce inseamna ca valoarea pachetului detinut de Constantinescu este de 13,8 milioane de euro.

Seful Allianz-Tiriac este astfel actionarul cu cea mai valoroasa participatie intr-un domeniu care a cunsocut de la inceputul acestui an tranzactii spectaculoase - vanzarea Asiban, ARDAF saua diviziei de asigurari a grupului BCR - si in care preturile cresc rapid, datorita interesului mare al investitorilor straini.

Actiunile sefului liderului pietei asigurarilor ar putea valora insa mult mai mult, daca avem in vedere ultima tranzactie care a avut loc in domeniu: vanzarea Asiban catre Groupama pentru 350 mil. euro.

In acest caz, pretul platit pentru un euro cifra de afaceri a fost de 1,9 euro. La acest pret, Allianz-Tiriac valoreaza 705 mil. euro, in conditiile in care compania a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 371 mil. euro, iar pachetul lui Constantinescu are o valoare de piata de aproape 24 de milioane de euro.

Constantinescu, 58 de ani, este cel care a inceput sa construiasca Allianz-Tiriac in 1994 si care a adus compania pe primul loc in piata asigurarilor . La momentul infiintarii, compania se numea Asigurari Ion Tiriac, numele fiind schimbat dupa preluarea unei participatii de circa 51% de catre grupul german Allianz in anul 2000. Constantinescu declara intr-un interviu acordat Ziarului Financiar la sfarsitul anului trecut ca s-ar putea retrage de la conducerea companiei peste 2-3 ani.

Alte doua persoane fizice care detin actiuni la Allianz-Tiriac sunt Gavril Muresan si Ileana Cucos, doi manageri care au condus compania de asigurari inca de la infiintare, impreuna cu Cristian Constantinescu. Cei doi detin pachete de 0,38% fiecare, care valoreaza circa 1,6 milioane de euro fiecare, daca luam in calcul valoarea de 411 milioane de euro a Allianz-Tiriac.

Gavril Muresan s-a pensionat la sfarsitul anului trecut, dupa ce a fost directorul general adjunct al companiei, responsabil de activitatea de asigurari generale. Ileana Cucos ocupa in prezent postul de director general adjunct, fiind responsabila de activitatea de asigurari de viata .

Compania Allianz-Tiriac este controlata de grupul Allianz, care detine circa 52% si de Vesanio Trading, un off-shore al fostului tenismen Ion Tiriac, cu 44%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea