Financiar

#europa #sua #banci #criza

Secretul murdar al Europei - are banci mai toxice decat SUA

Cand ne gandim la din ultimii ani, dar si la actuala criza a datoriilor din Europa, toata lumea e de acord ca vinovati sunt americanii lacomi din banci si fonduri de investitii . Liderii europeni dau vina pe SUA, dar in realitate nu sunt decat declaratii populiste .

Jurnalistii americani de la Newsweek spun ca aruncarea vinei peste ocean este un sport popular la Paris si Berlin, dar atrag atentia ca cele mai multe probleme vin din propria curte. Micul secret murdar al Europei, continua ei, este ca sistemul bancar este mai bolnav decat cel din America.

Liderii europeni se lauda ca s-au luptat cu barbarii, ca au salvat monedaeuro si ca au asigurat "pacea pe continent", dar criza nu a fost speriata de declaratiile marete ale lui Sarkozy. De fapt, la cateva ore dupa aprobarea pachetului financiar de 750 de miliarde de euro , moneda unica europeana inca pierdea teren in fata dolarului si cadea de la 1,28 dolari pentru un euro pana la 1,19.

Daca liderii batranului continent sunt acum linistiti si se felicita , bancherii sunt agitati pentru ca nu stiu ce se va intampla cu banii pe care i-au trimis in tarile supraindatorate ca Grecia. In total, aproape 2.000 de miliarde de euro au ajuns in cinci dintre cele mai sensibile economii ale zonei euro: Grecia, Irlanda, Belgia, Portugalia si Spania.

Potrivit unei prognoze a FMI, pana la sfarsitul anului, pierderile adunate de bancile europene de la inceputul crizei vor ajunge la 1 trilion de euro. Adica cu 35% mai mari decat cele din Statele Unite.

Astfel de conditii i-au determinat pe cei de la Banca pentru Reglementari Internationale sa spuna ca sistemul financiar din Europa seamana destul de mult cu SUA in 2007, inainte de declansarea crizei creditelor neperformante.

 ( citeste continuarea in Ziare.com )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea