Financiar

#ingrasaminte #gaze #scumpiri

Scumpirea gazelor rusesti ameninta industria ingrasamintelor chimice

Candva o vedeta a economiei romanesti, industria de ingrasaminte chimice risca sa isi traga obloanele daca gazele rusesti continua sa se scumpeasca si daca statul nu intervine cu politici de sprijinire a producatorilor agricoli.

Amenintarea principala vine din est, acolo de unde Gazprom a anuntat ca vrea sa dubleze pretul gazelor furnizate Europei, ajungand undeva la 1.000 de dolari mia de metri cubi. Acest fapt va afecta din plin Romania pentru ca 30-40% din consum este asigurat de gazul rusesc.

Iar daca rusii isi vor duce la capat intentia, cel mai afectat sector intern va fi cel de productie a ingrasamintelor chimice pentru ca utilizeaza 15% din intreaga cantitate de gaze consumata anual in Romania.

Unul dintre cei mai mari investori in acest sector, omul de afaceri Ioan Niculae, patronul holdingului Interagro, spune ca industria ingrasamintelor este pe muchie. “Acum noi cumparam gazul cu 300 de dolari mia de metri cubi.

Daca pretul va creste peste 320 de dolari mia de metri cubi, vom fi nevoiti sa inchidem portile”, spune acesta. Daca se va ajunge in aceasta situatie, spune Niculae, producatorii agricoli, principalii beneficiari ai industriei chimice, “vor cumpara ureea nu cu 500 de dolari tona ci cu 1.000 de dolari din import”.

Rusii fac concurenta neloiala

O alta problema cu care se confrunta combinatele romanesti de ingrasaminte este concurenta neloiala pe care o fac producatorii rusi. Pentru ca agricultura romaneasca, slab sprijinita de stat, nu poate sa absoarba decat o cantitate mica de ingrasaminte produse in tara, investitorii de aici se orienteaza catre pietele externe dar sunt nevoiti sa se lupte cu rusii care beneficiaza de preturi mult mai scazute la gazele naturale.

Potrivit unui oficial al Ministerului Economiei si Finantelor, care a dorit sa nu fie dezvaluit, singura sansa de supravietuire a acestei industrii este subventionarea producatorului agricol pentru a putea sa cumpere ingrasaminte.

In felul acesta, producatorii autohtoni se vor reorienta catre piata interna. Principalii jucatori pe aceasta piata sunt Ioan Niculae, care detine trei combinate, Donawchem, Amurco si Azochim, compania Petrom, cu combinatul Doljchim , si Azomures Tg. Mures.

Greutatile cu care se confrunta industria se reflecta si in rezultatele financiare. Conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, din 2004 pana in 2006 Niculae a pierdut 140 milioane de euro, iar Azomures a pierdut, in 2006, 290.000 de euro.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea