Financiar

#salariul minim #norma intreaga #standard de viata decent

Salariul minim pe economie din Romania nu asigura un standard de viata decent

Salariul minim pe economie din Romania, care ajunge la 540 de lei pentru un program cu norma intreaga , nu asigura un pentru angajat si familia sa, se arata in raportul anual al SUA privind respectarea drepturilor omului in lume in 2008.

"Incepand cu luna octombrie, salariul minim brut pe economie a ajuns in Romania la 540 de lei (190 de dolari) pentru un program de 170 de ore pe luna, sau de aproximativ 3,17 lei (1,10 dolari) pe ora. Salariul minim pentru este cu 20% mai mare. Salariul minim lunar nu a asigurat un standard de viata decent pentru angajat si familia sa", constata raportul anual al Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului in lume.

In documentul citat se arata care sunt criteriile pentru calcularea salariului minim, criterii ce se bazeaza pe salariul mediu pe economie si nu pe cosul de consum mediu.

Respectarea salariului minim a fost monitorizata si implementata de Ministerul Muncii, dar, in practica, numerosi angajatori au platit salarii suplimentare la negru pentru a reduce din taxe si impozite . Aceasta practica afecteaza negativ viitoarea pensie a angajatului, cat si capacitatea sa de a obtine credite bancare , subliniaza raportul Departamentului de Stat, citat de NewsIn.

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea