Financiar

#salariu #angajati #scadere

Salariul mediu net a scazut cu 3,5% in ianuarie

Salariul mediu net a scazut in ianuarie cu 3,5% (51 lei) fata de luna anterioara, pana la 1.426 lei (344 euro), in conditiile in care in decembrie sunt acordate in mod traditional prime de sarbatori ori de vacanta, a anuntat luni Institutul National de Statistica.

Fata de ianuarie 2009, insa, salariul mediu net a crescut in prima luna a acestui an cu 5,2%, in timp ce Indicele castigului salarial real nu a inregistrat nicio modificare.

In decembrie, castigul salarial mediu net crescuse cu 8,1% (111 lei) fata de noiembrie, pana la 1.477 lei.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.967 lei (475 euro) in ianuarie, fiind cu 2,8% mai mic decat in luna precedenta, potrivit INS. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 25,4% mai mare in ianuarie 2010, dar era cu 6,6 puncte procentuale sub nivelul din decembrie 2009.

Cele mai mari salarii nete le-au primit in ianuarie angajatii din transporturi aeriene (3.184 lei, 769 euro), iar pe cele mai mici, cei care lucreaza in fabricarea articolelor de imbracaminte (809 lei, 195 euro).

In prima luna din 2010 au fost inregistrate scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari - peste 34% - fiind in silvicultura si exploatare forestiera, pescuit si acvacultura, urmate de declinuri cu valori intre 23% si 30% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, alte activitati extractive, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice si intermedieri financiare.

Castigul salarial mediu net s-a mai redus cu rate cuprinse intre 16% si 19% in telecomunicatii, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Scaderi mai moderate, intre 12% si 16%, au avut loc in captarea, tratarea si distributia apei, extractia minereurilor metalifere, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de servicii anexe extractiei, industria metalurgica, extractia carbunelui superior si inferior, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din tutun.

In ianuarie au fost inregistrate si cresteri ale castigului salarial mediu net, in unele activitati economice, determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de revenirea din concedii fara plata si somaj tehnic.

Astfel, castigul salarial mediu net a sporit cu peste 38% in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, cu intre 12% si 19% in activitatile de spectacole, culturale si recreative, sanatate si asistenta sociala, invatamant, transporturi pe apa, respectiv cu valori intre 2% si 8% in alte activitati industriale, administratie publica, agricultura, vanatoare si servicii anexe, activitati de servicii in tehnologia informatiei, activitati de servicii informatice .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea