Financiar

#salariu #scadere #crestere

Salariul mediu net a scazut cu 1,1% in februarie, la 1.411 lei

Salariul mediu net a scazut in februarie cu 1,1% (15 lei) fata de luna anterioara, pana la 1.411 lei (343 euro), a anuntat Institutul National de Statistica. Diminuarea s-a produs din cauza productiei mai mici si a dificultatilor financiare, precum si a acordarii in unele activitati a unor premii ocazionale in ianuarie.

Astfel, luna februarie continua o tendinta de scadere a salariului net, dupa ce, in ianuarie, castigul coborase cu 3,5% (51 lei) fata de decembrie.

Fata de februarie 2009, insa, salariul mediu nominal net a crescut cu 3,9%. Puterea de cumparare a fost, totusi, cu 0,6% mai mica. La randul sau, salariul mediu brut a fost de 1.940 lei (471 euro) in februarie, fiind cu 1,4% mai mic decat in luna precedenta.

Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a romanilor era cu 23,8% mai mare in februarie 2010, dar era cu 1,3% sub nivelul din luna anterioara.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in februarie in activitatile de intermedieri financiare (3.226 lei, 783 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (775 lei, 188 euro).

Februarie a marcat scaderi ale salariilor medii, fata de ianuarie, in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari (16%) fiind in activitatile de spectacole, culturale si recreative, urmate de scaderi intre 6% si 10% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, tranzactii imobiliare , productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Castigul salarial mediu net s-a mai redus cu 4%-6% in colectarea si epurarea apelor uzate, hoteluri si restaurante, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia carbunelui superior si inferior.

Scaderi mai mici, intre 2% si 4%, au avut loc in transporturi pe apa, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile, activitati si servicii de decontaminare), captarea, tratarea si distributia apei, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe), agricultura, vanatoare si servicii anexe, transporturi terestre si transporturi prin conducte.

Cu toate acestea, in februarie s-au inregistrat si cresteri ale castigului salarial mediu net: cu 18,4% in fabricarea produselor din tutun, cu 11%-15% in fabricarea produselor de cocserie si a celor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu valori intre 5% si 7% in cercetare-dezvoltare, alte activitati extractive, extractia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier , a remorcilor si semiremorcilor.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net, urmare a acordarii in luna ianuarie, in majoritatea unitatilor, a primelor ocazionale ( al 13-lea salariu pentru anul 2009).

Astfel, in administratie publica declinul a fost de 2,8%, in invatamant, de 0,7%, iar in sanatate si asistenta sociala, de 5,4%.

Foto : Arhivafoto.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea