Financiar

#salariu #plata #angajati

Salariul mediu net a crescut cu 111 lei in decembrie

Salariul mediu net a crescut in decembrie cu 8,1% (111 lei) fata de noiembrie, pana la 1.477 lei (350 euro), ca urmare a acordarii unor premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, a platii drepturilor salariale restante si a realizarii de productii mai mari, arata datele Institutului National de Statistica.

Comparativ cu decembrie 2008, insa, salariul mediu net a scazut in decembrie 2009 cu 0,8%, iar in termeni reali (tinand cont de inflatie) castigul salarial a fost cu 5,3% mai mic fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor INS. Astfel, in 2009 a fost inregistrata prima scadere a salariilor si a puterii de cumparare dupa ani la rand de majorari salariale.

In noiembrie, castigul salarial mediu net scazuse cu 0,7% (9 lei) fata de octombrie, pana la 1.366 lei.

Castigul salarial mediu brut a fost de 2.023 lei (479 euro) in ultima luna din 2009, fiind cu 8,4% mai mare decat in luna precedenta, mai arata Statistica.

Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 32% mai mare in decembrie 2009.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in ultima luna a anului trecut in activitatile din intermedieri financiare (4.111 lei, 973 euro), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (810 lei, 192 euro).

In decembrie au fost inregistrate cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu peste 30% in silvicultura si exploatare forestiera, pescuit si acvacultura (41%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (32,8%) si telecomunicatii (32,7%).

Castigul salarial mediu net a mai sporit cu rate cuprinse intre 20% si 28% in alte activitati extractive, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intermedieri financiare, respectiv cu intre 15% si 19% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria metalurgica, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea echipamentelor electrice, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

Cresteri mai moderate, intre 10% si 15%, au avut loc in producerea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia minereurilor metalifere, fabricarea altor mijloace de transport , a produselor din tutun, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, tranzactii imobiliare .

In decembrie au fost inregistrate si unele scaderi ale castigului salarial mediu net, cauzate de diminuarea anumitor sporuri si drepturi salariale , restrangerea activitatii si dificultati financiare , nerealizarea de productii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara.

Astfel, castigul salarial mediu net a scazut cu peste 1% in activitati de editare, sanatate si asistenta sociala, iar cu mai putin de 1% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, invatamant si alte activitati industriale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea