Financiar

Salariile romanilor vor putea creste cu 6,3%, pe fondul concedierilor

Studiile companiilor de consultanta se intrec in estimari tot mai optimiste privind cresterile salariale pe care le pregatesc companiile anul acesta. Desi majoritatea firmelor a ales sa inghete salariile in acest an, angajatii romani pot spera la o crestere a veniturilor salariale medii de 6,3 la suta, arata un studiu realizat de compania de consultanta in management www .acasa.ro/ www .acasa.ro/hay" title="hay">hay " title="hay">Hay Group. Cei mai avantajati angajati par sa fie cei inscrisi in cadrul contractelor colective de munca din companii. Pe de alta parte, cresterile salariale pentru muncitori si personalul administrativ sunt specificate in contractele de ramura, contracte care prevad o crestere salariala egala cu inflatia, explica reprezentantii Hay Group.

Romanii vor avea parte de o crestere salariala medie de 6,3% in 2009, arata un studiu realizat de compania de consultanta in management Hay Group.

Crestere raportata la inflatie... mare

"Este foarte probabil ca angajatii din pozitiile de management si top management sa nu primeasca o crestere salariala in 2009, deoarece acestia nu sunt prinsi in cadrul contractelor colective de munca din companii. Pe de alta parte insa, cresterile salariale pentru muncitori si personalul administrativ sunt specificate in contractele de ramura, contracte care prevad o crestere salariala egala cu inflatia", spune Alina Popescu, Manager Reward Information Service in cadrul Hay Group Romania, potrivit Wall-Street.

Chiar daca angajatii romani vor avea parte de mariri salariale in 2009, exista companii care au decis sa inghete salariile, din cauza problemelor provocate de criza financiara.

"In Romania, 27% dintre companii au decis inghetarea salariilor, comparativ cu Europa, unde 37% dintre firme vor face acelasi lucru. In SUA procentul este aproape egal cu cel din Europa, respectiv de 38%", mentioneaza Popescu.

Bonusuri, dar nu pentru ore suplimentare


Bonusurile si beneficiile vor continua sa se acorde in 2009, asa cum s-a intamplat si anul trecut. Totusi, companiile incearca sa faca reduceri de cheltuieli prin eliminarea platii orelor suplimentare. Peste trei sferturi din companiile europene au anuntat ca vor elimina orele suplimentare, in vreme ce aproape toate companiile din SUA vor elimina plata orelor suplimentare.

"Bugetele de resurse umane au fost intr-adevar scazute de catre companiile din Romania, in vreme ce doar 26% din angajatorii de pe piata locala au decis sa elimine programele de training si dezvoltare pentru angajati", mai spune Popescu.

In schimb, analiza arata ca 33% dintre companiile de pe piata locala au anuntat disponibilizari de personal pentru 2009, cu 3% mai mult decat in Europa.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea