Financiar

Salariile romanilor vor ajunge la 1.200 de euro abia in 2020

Daca planurile postaderare se adeveresc, romanii vor avea salarii de patru ori mai mari decat in prezent abia in anul 2020. Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian , castigul salarial mediu net al romanului de rand s-a dublat in ultimii patru ani.

O noua dublare ar trebui sa aiba loc pana in 2014 si o alta, in 2020, cand salariile medii ar putea ajunge la 1.200-1.500 euro. Vosganian ne cere insa sa avem rabdare pana atunci, desi recunoaste ca "este greu sa propovaduiesti rabdarea in fata unui popor saracit atata timp".

In viziunea acestuia, o alta problema este reprezentata de faptul ca „revendicarile salariale din Romania capata un suport popular si unul politic".

In fapt, romanii castiga doar 35% din media statelor membre UE-15. Desi ne mandrim cu o rata scazuta a somajului, gradul de reprezentare al femeilor, tinerilor sau batranilor in forta de munca este scazut, comparativ cu situatia din Uniunea Europeana.

Atentie la dezechilibrele dintre regiuni!


Trebuie sa facem insa o distinctie clara intre ceea ce inseamna procesul de convergenta reala si cea nominala spre Uniunea Europeana. In 2014, cand moneda unica ar trebui sa ia locul leului, Vosganian spune ca putem vorbi despre o convergenta nominala. Abia in 2020 am putea discuta despre una reala.

Vosganian sustine ca Romania trebuie sa aiba in vedere si un proces de convergenta interna, motivand ca tara noastra este prada unor dezechilibre majore intre diferitele sale regiuni sau judete. De exemplu, in judetul Botosani, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este de doar 2.600 euro, iar in Vaslui, acesta nu depaseste 2.800 euro.

La polul opus se afla judetul Timis, unde raportul este de 7.500 euro/cap de locuitor. "Provocarea nu este doar sa ajungem din urma Uniunea Europeana. Judetele mai sarace trebuie sa le prinda din urma pe cele mai bogate", este de parere ministrul economiei si finantelor .

Cauzele principale care stau la baza acestor disparitati sunt reprezentate de esecul procesului de privatizare si de atitudinea autoritatilor locale in ceea ce priveste investitiile straine directe.

Alte probleme semnalate de Vosganian au fost deficitul energetic si cel tehnologic, alaturi de o intarziere in dezvoltarea sectorului asigurarilor si a celui bursier . In ceea ce priveste lupta impotriva inflatiei, ministrul este de parere ca cea mai eficienta metoda o reprezinta cresterea ofertei interne si ca abordarea BNR nu a fost tocmai cea potrivita. "Inflatia a fost ca o febra pe corpul economiei romanesti".

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea