Financiar

#rusia ucraina #semnare acord #reluare tranzit gaz

Rusia si UE au semnat protocolul pentru controlul tranzitului de gaz

Rusia si Uniunea Europeana au semnat sambata un protocol de acord pentru controlul tranzitului de gaz rusesc via Ucraina, informeaza AFP. Protocolul a fost semnat din partea Rusiei de vicepremierul Igor Secin si presedintele Gazprom Aleksei Miller .

Din partea Uniunii Europene, protocolul a fost semnat de ministrul ceh al industriilor si comertului, Martin Riman, a carui tara detine presedintia UE, si comisarul european pentru energie Andris Piebalgs . "Sa semnam si vom pleca imediat la Kiev pentru a cere acelasi lucru partii ucrainene si a pune capat crizei", a declarat premierul ceh Mirek Topolanek , la momentul semnarii, citat de Reuters.

Vicepresedintele Naftogaz Volodimir Trikolici anuntase deja ca Topolanek va pleca la Kiev. Intefax il citeaza pe vicepremierul Aleksandr Turcinov care afirma ca premierul ceh s-ar putea intalni din nou inca de sambata cu premierul ucrainean Iulia Timosenko . Detalii despre continutul exact al protocolului nu sunt cunoscute inca, dar misiunea ar urma sa cuprinda reprezentanti ai concernului rus Gazprom, ai companiei ucrainene de stat Naftogaz, ai Comisiei Europene si ai unor firme energetice din UE. Sarcina observatorilor va fi de a controla tranzitul de gaz pe teritoriul ucrainean, pentru a pune capat acuzatiilor reciproce pe care si le-au adus cele doua parti. Vicepresedintele Naftogaz Volodimir Trikolici anuntase ca, printre observatorii europeni care vor supraveghea tranzitul gazului rusesc in Ucraina, se numara si reprezentanti ai Romaniei.

Trikolici a anuntat ca din misiunea de monitorizare fac parte reprezentanti ai companiei Gaz de France si ai Cehiei, Slovaciei, Poloniei si Romaniei. Anterior, postul rus de televiziune Vesti informase ca printre statiile de masurare a tranzitului gazului rusesc de pe teritoriul ucrainean unde vor fi desfasurati se afla si cea de la Orlokva, de la granita cu Romania. Orlovka se afla pe malul stang al Dunarii, de cealalta parte a fluviului fata de Isaccea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea