Financiar

Rovinieta, eliminata de saptamana viitoare

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a acceptat propunerea transportatorilor de a elimina rovinieta si de a incasa drum din pretul carburantilor, acordul urmand sa fie semnat saptamana viitoare intre Ministerul Transporturilor si transportatorii rutieri.

"Ministerul Finantelor sustine ideea noastra de a scoate rovinieta si de a colecta taxa din pretul carburantului, astfel ca am rezolvat problema cea mai importanta", a precizat Hagiu, acuzandu-i pe reprezentantii Ministerului Transporturilor ca au tergiversat solutionarea cererii lor. La inceputul acestei saptamani, Hagiu sustinea ca varianta propusa de FORT presupune colectarea taxei de drum direct din carburant, urmand ca autostrada sa fie colectata prin unitatile fixe de taxare. Ultima intalnire de acest fel dintre transportatori si ministerul de resort a avut loc la data de 13 martie, dar semnarea protocolului a fost amanata pentru rezolvarea unor probleme.

La finalul intalnirii, ministrul Ludovic Orban a spus ca transportatorii au avut solicitari legate de modificarea legislatiei, de organizarea activitatii rutiere, dar si cerinte pertinente pe care le-a acceptat. Dintre acestea din urma, Orban le-a numit atunci pe cele legate de infiintarea unui sistem unic de control pentru toti operatorii, a unui sistem de autorizare a personalului si a accesului la toate documentele din acest domeniu.

Transportatorii rutieri amenintau cu declansarea unui protest la nivel national in cazul in care nu va fi semnat protocolul. Acesta cuprinde 11 revendicari , printre care eliminarea platii rovinietei pentru drumurile nationale, eliminarea totala a restrictiilor de circulatie a camioanelor, anularea taxei de inmatriculare pentru vehiculele cu Euro 4 si Euro 5, asigurarea transparentei colectarii accizelor din carburanti si monitorizarea de catre asociatiile patronale din transporturi a utilizarii acestora pentru constructia si intretinerea drumurilor.

Alte solicitari privesc simplificarea procedurilor de inmatriculare, numirea in Consiliile de Administratie ale organismelor subordonate Ministerului Transporturilor a reprezentantilor asociatiilor patronale din transporturi, infiintarea unui organism unic de control si actualizarea distantelor tarifare in raport cu noua retea rutiera.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea