Financiar

#credite si leasing #rata credit #datorii

Romanii sunt mult prea indatorati

Romanii isi platesc din ce in ce mai greu ratele lunare la banci, arata datele Bancii Nationale. Astfel, valoarea ratelor la banci a ajuns sa reprezinte 22,4% din venitul disponibil al populatiei in septembrie 2009 , fata de doar circa 5% la sfarsitul lui 2004.

"Capacitatea populatiei de a-si acoperi serviciul datoriei a continuat sa se deterioreze, ceea ce poate conduce la majorarea ratei restantelor si in viitor", apreciaza Ion Dragulin , directorul Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala, pentru Ziarul Financiar.

La sfarsitul anului trecut, restantele mai mari de 30 de zile ale persoanelor fizice ajungeau la 2,8 mld. lei (circa 675 mil. euro), fata de 981 mil. lei in decembrie 2008.

Pe segmentul creditului privat restantele depaseau 3,8%, fata de 1% in anul anterior, portofoliile fiind cele mai afectate pe segmentul creditelor de consum fara garantii si pe cel al cardurilor de credit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea