Financiar

#banci #romani

Romanii incep sa puna banii la ciorap

Depozitele in valuta, exprimate in lei, au crescut cu 62,4% in ultimul an. Noile norme BNR i-ar putea afecta mai ales pe cei care vor credite ipotecare .

Depozitele in lei ale gospodariilor din Romania au crescut cu 38,8% (27,8% in termeni reali) in luna iunie fata de luna similara a anului trecut, in timp ce creditele in lei, in aceeasi perioada, au crescut cu 36,4%. In iunie, depozitele au crescut cu 3,2% fata de luna precedenta, in timp ce imprumuturile – cu 1,8%, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Printre principalele motive pentru aceste rezultate se numara si campania agresiva a bancilor, care, pentru prima data dupa mult timp, ofera clientilor dobanzi cu doua cifre, de pana la 11%, care sunt si real pozitive, deci acopera inflatia anuala de peste 8% inregistrata in ultimele luni.

Este de asteptat ca pofta de creditare sa fie usor afectata de noile norme pe care BNR vrea sa le impuna bancilor comerciale, printre care si calcularea ratelor pe baza unui venit cu maximum 20% mai mare decat cel declarat in anul anterior la Fisc. Reprenzentantii bancilor au cerut in cadrul intalnirii de ieri cu BNR ca acest prag sa fie ridicat la 50%, conform unor surse citate de Mediafax. Banca centrala insa nu a fost de acord.

Ne-am ascuns de leu dupa euro

Cea mai importanta crestere au avut-o insa depozitele in valuta ale populatiei, care au crescut cu 62,4% exprimate in lei si cu 39,5% calculate in euro. Analistii sunt de parere ca acest lucru poate fi explicat prin parcursul foarte slab al leului de la inceputul anului.

Astfel, clientii au preferat sa puna bani deoparte in euro, desi dobanzile sunt de doua ori mai mici decat cele acordate depozitelor in lei, pentru ca moneda nationala a continuat sa se deprecieze.

Depozitul in euro a devenit astfel o metoda de protejare a economiilor proprii de scaderile leului fata de moneda europeana . Comparativ cu prima jumatate a anului trecut, creditul in valuta luat de populatie a crescut cu peste 131%, aprecierea celui in lei fiind de 36,4%.

O parte importanta a creditelor in valuta sunt cele ipotecare, monedele preferate fiind euro si francii elvetieni, pentru ca ofera dobanzi destul de mici. Bancherii au atras insa atentia ca noile norme ale BNR i-ar putea afecta mai ales pe cei care vor un astfel de credit, respectiv o suma mare de bani returnabila intr-o perioada mare de timp, pentru ca ei ar putea pica analizele de stres.

Bancile vor trebui, dupa aprobarea noilor norme de catre BNR, sa calculeze bonitatea clientilor si in conditii proaste, cum ar fi scaderea salariului, marirea dobanzii la credit sau deprecierea leului fata de valuta in care e luat imprumutul. Multi doritori ar putea ramane astfel doar cu vizita pana la ghiseul bancar, in cazul in care salariul nu este suficient de mare pentru a acoperi toate riscurile.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea