Financiar

#credite romani #criza #credit # profit banci

Romanii in criza, bancile pe profit urias in 2013

Desi Romania se afla in plina criza economica, bancile din tara noastra au inregistrat profituri uriase in anul 2013. Asadar, acestea au ajuns la un profit de 1,5 miliarde de lei in primele opt luni ale acestui an, in conditiile in care in 2012 unitatile bancare inregistrasera pierderi de 2,3 miliarde de lei.

Analistii economici spun ca motivul acestei cresteri a profitului este legat de reducerea costurilor de finantare. Asadar, desi nivelul creditelor neperformante a continuat sa creasca si in 2013, acest lucru a afectat foarte mult performantele financiare ale institutiilor de creditare, noteaza libertatea.ro.

Potrivit informatiilor oficiale, in Romania exista 41 de banci active, dintre care 27 cu capital majoritar privat strain si doar doua cu capital majoritar privat romanesc.

De asemenea, potrivit dezvoltatorimobiliar.ro, dobanzile la creditele in lei au inceput sa scada simtitor in ultima perioda. Luna trecuta, de exemplu, bancile din Romania au inceput sa scada si dobanzile pentru creditele imobiliare, ipotecare si de nevoi personale in moneda nationala, in urma reducerii dobanzii de referinta si a indicatorului ROBOR la trei luni.

Sursa foto: evz.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea