Financiar

#cheltuieli #salariu #venituri

Romanii au economisit putin peste 10% din castiguri in trimestrul IV 2009

Cheltuielile totale ale romanilor au fost, in trimestrul IV 2009, in medie, de 2.143 lei lunar pe gospodarie (738 lei pe persoana) si au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale, arata datele Institutului National de Statistica. INS mai spune ca veniturile totale medii lunare au fost de 2.390 lei pe gospodarie si 823 lei pe persoana, din acestea 1.952 lei fiind venituri banesti , iar 439 lei, venituri in natura.

Romanii au dat banii, in ultimul trimestru al anului trecut, in special pe bunuri alimentare, nealimentare, servicii si impozite, contributii, cotizatii, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, mai arata INS.

Cheltuielile totale de consum sunt mai mari la oras decat la sate cu 444 lei, insa cele pentru alimente sunt mai mari cu doar 50 lei, motivul fiind ca, in rural, 46,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii. In urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 20,1% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

In trimestrul al patrulea din 2009, romanii au cheltuit putin peste 40% din venituri pe alimente si bauturi nealcoolice.

O alta componenta a consumului cu o pondere relativ mare in cheltuieli este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili , mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). Astfel, acesteia i s-au alocat 21 de procente din cheltuielile de consum. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (16,2%) a fost absorbita de consumul de utilitati (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).

foarte putin pentru sanatate si educatie, mai arata statisticile (4,3%, respectiv 0,9% din cheltuielile totale de consum). Acest lucru se intampla in special din cauza faptului ca satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodariilor se realizeaza in cea mai mare parte prin servicii publice de care acestia beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea