Financiar

Romanii au castigat 16 mld.euro din cota unica

Romanii au castigat 16 miliarde de euro de pe urma aplicarii cotei unice de impozitare, declara ministrul Economiei si Finantelor , Varujan Vosganian . Atat salariatii, cat si patronii au castigat cate 8 miliarde de euro in trei ani, gratie impozitului unic de 16%.

Este replica pe care Guvernul o da acuzatiilor opozitiei, cum ca impunerea cotei unice a dus la accentuarea polarizarii sociale. Ministrul de Finante a anuntat, pe de alta parte, ca anul viitor, Codul Fiscal nu va fi modificat.

Un calcul matematic cu iz electoral facut de ministerul de finante arata ca, in perioada 2005-2008 romanii au castigat impreuna 16 miliarde de euro.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian , explica: "16 miliarde de euro care sunt impartiti in mod egal: opt miliarde de euro pentru salariati, opt miliarde de euro pentru patroni.
Acesta este impactul real al cotei unice de impozitare pentru poporul roman. Suma enorma de 16 miliarde de euro pe care cu impozitarea din 2004, romanii nu au putut-o obtine".

Jurnalistul economic Dan Palangean este insa de parere ca "exista initial un beneficiu al cotei unice, dar cu timpul el s-a estompat din cauza faptului ca deducerea personala nu a mai fost indexata. La nivelul lui 2008, raportul dintre salariul net si cel brut a fost de aproximativ 73% ca si in 2004. Asadar nu exista nicio modificare si, implicit, niciun castig."

Ministrul de Finante, Varujan Vosganian, sustine ca, procentul veniturilor totale in produsul intern brut a crescut de la 31,1 in 2004 la 34,4 in 2007.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea