Financiar

Romania, vulnerabila la criza financiara mondiala?

Tensiunile de pe pietele externe se propaga rapid si in Romania, iar tara noastra ar putea fi una dintre cele mai vulnerabile din regiune la actuala criza, sustin specialistii Economist Intelligence Unit , intr-un raport despre Europa de Est. Deficitul mare de cont curent si cresterea economica rapida bazata pe consumul intern fac din Romania una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune la tulburentele externe.

Potrivit acoperirea acestui deficit s-a facut in mare masura prin investitii straine directe , care insa vor scadea in perioada urmatoare datorita faptului ca cele mai mari privatizari s-au facut deja. Pentru acest an, estimarile privind ponderea deficitului de cont curent in Produsul Intern Brut pentru acest an sunt in jurul valorii de 15%.

Pe de alta parte, specialistii Economist Inteligence Unit anticipeaza o incetinire a cresterii economice in statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si 2007 la 4,9% in acest an si la 4,7% in 2009, comparativ cu 6% anul trecut. In aceea ce priveste inflatia EIU, prognozele indica un nivel de 5% in acest an, fata de 4% anul trecut.

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea