Financiar

#faliment #lichidare #insolventa #legislatie #reorganizare

Romania, tara care favorizeaza falimentele si lichidarile

Contrar uzantelor din Uniunea Europeana, Romania nu are fonduri specializate care sa intervina si sa salveze companiile din pragul falimentului, si nici legislatie care sa faciliteze reorganizarea firmelor aflate in dificultate, considera Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania ( ).

Numarul dosarelor de faliment si lichidare aflate pe rol la sfarsitul anului 2008 a crescut cu 35,86%, respectiv cu 21,66%, fata de cel inregistrat in 2007, in timp ce numarul dosarelor de a scazut cu 17,52%, potrivit datelor furnizate de UNPIR .

Din cele 30.289 de dosare de insolventa aflate pe rolul instantelor de judecata la sfarsitul anului 2008, 13.258 erau dosare de faliment (+ 35,86% fata de 9.758 inregistrate la finele lui 2007), 13.865 erau dosare de lichidare (+ 21,66% fata de 11.396 inregistrate la finele lui 2007) si numai 405 erau dosare de reorganizare (- 17,52% fata de 491, cat erau inregistrate la finele lui 2007), potrivit datelor UNPIR.

Romania nu favorizeaza reorganizarea ci insolventa


Potrivit presedintelui UNPIR, avocatul Arin Stanescu, in Romania este foarte greu sa reorganizezi o societate , in primul rand din cauza ca finantarea pentru continuarea activitatii se acorda foarte greu, dar si pentru ca firmele aflate in reorganizare sunt marginalizate atunci cand vine vorba sa participe la licitatii privind achizitiile publice.

"In Uniunea Europeana, inainte de , dar si acum, existau fonduri specializate care interveneau in astfel de situatii. Chiar si bancile, care se aflau deja cu credite in societatea respectiva, erau de multe ori de acord sa se dea un nou imprumut societatii daca se considera ca exista sanse. In Romania acest lucru nu exista, cu atat mai mult acum. (...) Mai e o problema care trebuie rezolvata. spune ca o astfel de societate poate fi eligibila, dar poate fi respinsa, chiar daca se stie ca este un plan de reorganizare. Cum se poate redresa o astfel de societate cand cel care face achizitia publica spune "tu treci la o parte ca nu corespunzi"?", a declarat pentru NewsIn, Arin Stanescu.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea