Financiar

#criza economica #revenire #produsul intern brut

Romania se afla in ultima faza a crizei economice

 

Economia Romaniei a atins deja minimul, iar acum traverseaza ultima faza a crizei, care se manifesta prin dificultati "uriase" privind bugetul public, a spus vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii, Mathias Kollatz-Ahnen. 

" Criza nu s-a terminat. Cateodata oamenii sunt prea pesimisti, iar alteori prea optimisti. Fiecare dintre declaratiile care sustineau ca criza s-a terminat - mai mult sau mai putin - au fost in mod clar prea optimiste", a spus Kollatz-Ahnen, la Bucuresti.

El a explicat ca in general o criza are patru faze, care sunt traversate si de economia romaneasca , cel din urma efect manifestandu-se la nivelul bugetului public.

"Prima data intr-o criza exista problemele sectorului financiar, care nu au fost cauzate de Romania. Apoi urmeaza efectul de contagiune al economiei reale, iar ulterior se atinge punctul de minim. Minimul a fost atins in Romania, iar acum urmeaza o revenire usoara, care este insa insotita de dificultati uriase legate de bugetul public. (...) In prezent ne aflam in faza a patra, care face parte totusi din criza", a continuat oficialul BEI.

Mathias Kollatz-Ahnen anticipeaza pentru 2010 o usoara revenire a economiei si a reiterat ca este cruciala pentru Romania implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene.

"Iesirea din criza va depinde de succesul implementarii fondurilor structurale. (...) Daca o tara ca Romania are acces la acestea, atunci exista un pachet anticriza natural", a continuat Kollatz-Ahnen.

Oficialul BEI a concluzionat explicand ca Romania nu va avea o revenire stabila dupa aceasta criza, daca nu vor exista investitii mari.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica economia Romaniei s-a contractat anul trecut cu 7,1%, dupa ce in ultimul trimestru din 2009 declinul economiei a fost de 6,5% fata aceeasi perioada din 2008.

In termeni ajustati sezonier , comparativ cu trimestrul anterior, economia s-a contractat in ultimele trei luni din 2009 cu 1,5%.

Pentru acest an, autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International estimeaza o crestere economica de 1,3%. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea