Financiar

Romania risca sa nu-si poata plati datoria externa

Un scenariu moderat si unul pesimist preconizeaza, pentru Romania, o crestere a datoriei pana dincolo de limitele posibilitatilor de finantare prin credite noi.

Analistii agentiei internationale de evaluare Moody’s avertizeaza, intr-un raport dat ieri publicitatii, ca necesarul de finantare a Romaniei ar spori cu aproximativ opt miliarde de euro, in cazul unei „aterizari dure". Termenul este folosit pentru a descrie situatia in care deficitul de cont curent se pastreaza timp de mai multi ani si creditarea interna creste vertiginos, provocand socuri in economia unei tari.

Aceste socuri duc inevitabil la cresterea necesitatii de finantare din surse externe si de refinantare a unor datorii mai vechi. In prezent, Romania are de refinantat 5,1 miliarde dolari din datoria publica in urmatorul an si, in cazul unei „aterizari fortate" a economiei, ar putea avea nevoie de inca 12,7 miliarde dolari (circa 8 miliarde euro) in aceeasi perioada, se arata in raportul Moody’s.

„Este dificil sa anticipam cum vor reactiona pietele de capital la eventuale crize si este posibil ca finantarile solicitate sa nu fie disponibile la orice pret. Economiile mai mari, precum Romania, Polonia, Ungaria sau Cehia sunt expuse unor riscuri potentiale mai mari, din cauza volumelor mai mari de finantare de care ar avea nevoie", considera specialistii de la Moody’s.

Ei vad riscuri mai mari in special pentru Romania si Ungaria, in conditiile in care baza de investitori locali in aceste doua state este mai redusa, in ciuda faptului ca ambele apartin Uniunii Europene. Economistii de la Moody’s apreciaza ca tarile vizate s-ar putea finanta de pe pietele de capital, dar cu costuri mai mari .

Agentia de rating ia in calcul doua scenarii, unul moderat - in care socurile inregistrate de economia Romaniei ar fi de amploare mai redusa - si unul pesimist, potrivit caruia dezechilibrele macroeconomice ar genera o aterizare fortata a economiei.

Soliditatea financiara, in pericol

In scenariul moderat, datoriei care va trebui refinantata in urmatoarele 12 luni i s-ar adauga 8,8 miliarde de dolari, ducand necesarul de finantare al Romaniei in urmatorul an la 13,9 miliarde dolari (echivalentul a 7,5% din produsul intern brut).

In schimb, scenariul pesimist prevede un necesar suplimentar de finantare de 12,7 miliarde dolari in urmatorul an, ceea ce ar urca datoria refinantata totala in aceeasi perioada la 17,8 miliarde dolari (9,6% din PIB), arata estimarile agentiei de rating.

Romania este inclusa in grupa de mijloc dupa riscurile pentru o eventuala retrogradare, cu presiuni moderate asupra ratingului de tara, alaturi de Polonia si Croatia. Grupa cu presiuni semnificative este compusa din Ungaria, Letonia si Lituania, iar cea a economiilor rezistente la socuri majore cuprinde Islanda, Estonia, Bulgaria, Kazahstanul si Cehia

Tarile din grupa Romaniei risca, in cazul unei aterizari fortate, „o crestere medie sau chiar destul de mare a datoriei publice, ceea ce ar pune la indoiala soliditatea financiara a guvernelor pe termen lung", se mai arata in raport.

Comentand estimarile agentiei Moody’s, Ionut Popescu – fost ministru al finantelor – ne-a declarat: „O astfel de apreciere, cum ca Romania este o zona de pericol este foarte importanta pentru investitori. Personal, consider insa ca, dupa ce n-au reusit niciuna dintre ele sa anticipeze criza din America, agentiile internationale de rating devin dintr-odata mai catolice decat Papa si vad acum peste tot crize economice si vulnerabilitati. Nu exista tara care nu e pandita de pericol.

Dar, in niciun caz, despre problemele Romaniei din acest moment nu se poate vorbi ca nu pot fi gestionate. Intentionez sa cred ca multi dintre functionarii acestor agentii internationale de rating nici macar nu dau prin tarile carora le dau atat de frecvent note, ci se uita doar pe niste tabele si cifre".

Investitorii, cu ochii pe ratingurile de tara

„O astfel de eticheta de zona de pericol, aplicata Romaniei, conteaza intotdeauna pentru un investitor care vrea sa-si plaseze banii intr-o tara sau alta. Investitorul care nu este inca prezent in Romania, dar ar vrea sa vina, ia cu siguranta in seama aceasta avertizare.

Cel existent deja se gandeste de doua ori inainte sa investeasca mai mult. In ultima vreme insa, si agentiile de rating s-au cam discreditat, iar avertismentele lor nu mai fac atat de mult rau pe cat provocau in urma cu ceva vreme", ne-a declarat Florin Pogonar u, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Increderea in economie a scazut dramatic

Indicele de incredere in economia romaneasca a scazut, in mai, cu 2,7 puncte, de la 105,7 in aprilie la 103 puncte. Acesta este cel mai mic nivel inregistrat din iunie 2007, cand increderea in economie se plasa la 102,9 puncte, tara noastra inscriindu-se in trendul urmat de majoritatea statelor UE, potrivit biroului european de statistica, Eurostat.

Cea mai accentuata scadere, de 3 puncte, s-a produs in servicii, de la 25 la 22 de puncte, si in industrie, de la doua puncte la minus un punct. In constructii si retail, indicele de incredere a scazut cu doua puncte, de la -1 la -3, respectiv de la 24 la 22 de puncte. In luna iunie 1996, indicele de incredere in economia romaneasca a atins maximul, de 124,8 puncte.

Pe de alta parte, cel mai scazut nivel de incredere s-a inregistrat in iunie 1993. Indicatorul increderii in economie este evaluat in industrie (cu o pondere de 40% in valoarea totala), servicii (30%), consum (20%), constructii (5%) si in retail (5%). Media pe termen lung a indicatorului de incredere in economie - pe perioada 1990-2007 - este 100.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea