Financiar

Romania risca sa fie doar o tara de tranzit pentru Nabucco

Conducta Nabucco nu ne va asigura decat bani din tranzitul gazelor caspice catre vestul Europei, nu si accesul la aceste resurse, daca nu vom reusi sa ne gasim un furnizor.

Constructia Nabucco este unul dintre obiectivele strategice ale Romaniei, pentru a ne asigura o alternativa la importul de gaze naturale rusesti. Gazoductul va conecta piata europeana la resursele de gaz de la Marea Caspica si Orientul Mijlociu, insa tarile tranzitate vor trebui sa isi negocieze singure achizitia cantitatilor de gaze necesare, daca vor sa beneficieze de aceste resurse.

Din partea Romaniei, cea care va trebui sa se ocupe de negocierea contractelor, este compania Romgaz, potrivit directorului de proiectare in cadrul Transgaz , Vlad Pavlovschi. „Trebuie sa te duci sa bati la portile producatorilor, iar pentru aceasta e nevoie si de sprijin politic. (...) Daca Romgaz nu se misca repede, riscam sa pierdem aceasta oportunitate si sa fim doar o tara de tranzit", a declarat, ieri, oficialul Transgaz.

Reprezentantii Romgaz spun ca au avut deja discutii directe cu oficiali ai companiilor Azerigaz si Turkmengaz. „Raspunsul lor a fost ca vor putea discuta despre contracte de livrari cand va exista conducta, pentru ca nu se pot angaja acum sa furnizeze gaze", a declarat, pentru „Adevarul", Lucian Stancu, director general adjunct al Romgaz.

Rusia este un potential furnizor

El a adaugat ca nicio companie implicata in constructia Nabucco nu are asigurate cantitatile de gaze necesare si timp de trei-patru ani pana la punerea in functiune a conductei, estimata pentru 2013, fiecare va putea sa isi negocieze contractele de achizitie.

Seful Diviziei de Proiecte pentru Conducte Internationale din cadrul OMV Gas International, Johann Gallistl, a declarat ieri ca oficiali ai Comisiei Europene au purtat deja discutii cu tari precum Irak, Iran, Egipt, Kazahstan, pentru ca acestea sa devina furnizori de gaze pentru Europa prin Nabucco.

„Gazul rusesc nu este o necesitate pentru Nabucco, dar ar putea fi o optiune", a mentionat reprezentantul OMV. Jumatate din capacitatea de transport a gazelor prin Nabucco va fi impartita egal celor sase firme partenere din consortiul de proiect, respectiv OMV (Austria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), RWE (Germania), Botas (Turcia) si MOL (Ungaria), iar restul va fi alocat prin licitatie catre parti terte.

Petrom, exportator prin conducta Arad-Szeged

Pana la conectarea la resursele caspice prin conducta Nabucco, Romania ar putea sa reuseasca finalizarea conductei Arad-Szeged, termenul estimat fiind la 1 ianuarie 2010.

Conducta va lega retelele de gaze ale Romaniei si Ungariei si implicit va conecta Romania la reteaua de tranzit a Europei Centrale. Potrivit Transgaz, 11 companii si-au manifestat interesul pentru importuri de gaze prin aceasta retea in Romania, printre care E.ON si Distrigaz Sud . Compania Petrom s-a aratat interesata de exporturi , potrivit unor surse din piata.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea