Financiar

#romania #inflatie #ue

Romania, prima din UE dupa inflatia anuala

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea preturilor de consum din iulie, de 7,1%, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, dupa ce in iunie s-a plasat pe locul trei, la nivelul blocului comunitar rata anuala medie a inflatiei fiind de 2,1%, potrivit Eurostat , transmite Mediafax.


In luna iunie, rata anuala a inflatiei din Romania a fost de 4,3%, iar cea medie din UE de 1,9%.

Dintre cele 26 de state comunitare prezente in raportul Eurostat (lipseste Marea Britanie), preturile de consum au scazut in iulie doar in Irlanda (1,2%) si Letonia (0,7%), celelalte tari consemnand evolutii pozitive. Cele mai mari rate ale inflatiei se observa, excluzand Romania, la Grecia (5,5%) si Ungaria (3,6%).

Comparativ cu luna iunie, inflatia anuala a urcat in 19 tari membre ale UE, a ramas la acelasi nivel intr-un singur stat (Finlanda) si a scazut in sase.

Romania se plaseaza, de asemenea, pe primul loc in UE dupa avansul lunar al preturilor de consum, de 2,6%, pe pozitiile urmatoare situandu-se Malta (0,6%) si Bulgaria (0,5%).

Indicatorul a fost negativ in 15 state, pozitiv in noua si zero in Lituania si Ungaria.

La nivelul UE, preturile s-au redus, in ritm lunar, cu 0,2%.

In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari , inflatia anuala s-a plasat la 1,7%, iar cea lunara la -0,3%.

Datele referitoare la UE si zona euro sunt privizorii, mentioneaza Eurostat.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea